Washington en Noord-Korea wisselen dreigende woorden

President Bush heeft ‘niet de bedoeling’ Noord-Korea aan te vallen. Maar de Verenigde Staten zijn wel bezig de militaire samenwerking te intensiveren met Zuid-Korea en Japan, de buurlanden van Noord-Korea....

De Amerikaanse president zei dit woensdag nadat Noord-Korea had gedreigd een tweede kernproef te houden. ‘Als de VS ons vijandig gezind blijven en ons op verschillende manieren onder druk zetten, hebben we geen andere keus dan tastbare stappen zetten om daartegen op te treden’, zei Kim Yong Nam, die wordt beschouwd als de ‘tweede man’ van Noord-Korea. ‘Toekomstige kernproeven houden verband met de Amerikaanse politiek jegens ons land.’

Australië waarschuwde gisteren dat het informatie heeft gekregen die erop wijst dat Noord-Korea al bezig is een tweede kernproef voor te bereiden. ‘Wij maken ons ernstig zorgen dat ze een tweede proef gaan houden, en misschien al heel binnenkort’, zei minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer.

Bush zei dat de VS ‘alle opties openhouden om onze vrienden in Oost-Azië te verdedigen. De Amerikanen willen hun samenwerking met Zuid-Korea en Japan intensiveren om de raketafweer van beide landen te verbeteren en de eventuele export van nucleaire materialen of onderdelen door Noord-Korea te beletten.

Bush vindt dat de Veiligheidsraad van Noord-Korea moet eisen dat het zich houdt aan ‘zijn verplichting zijn nucleaire programma te ontmantelen’. Ook de Verenigde Naties, zei Bush, moeten maatregelen nemen om de export van nucleaire technologie door Noord-Korea te verhinderen.

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk willen een resolutie op grond van Hoofdstuk VII van het Handvest der Verenigde Naties. In dat geval zijn alle lidstaten verplicht zich te houden aan de gekozen sancties, die zelfs met militaire middelen kunnen worden afgedwongen. De beide andere leden van de Veiligheidsraad, Rusland en China, zijn weliswaar voorstanders van maatregelen tegen Noord-Korea, maar willen Hoofdstuk VII erbuiten laten.

Terwijl de leden van de Veiligheidsraad hun overleg over de juiste maatregelen tegen Noord-Korea in New York voortzetten, maakte Japan gisteren zijn eigen sancties bekend. Noord-Koreaanse schepen zijn niet meer welkom in Japan en de 20 à 25 schepen die er nu in de havens liggen worden niet meer gelost. Bovendien heeft Japan alle invoer uit Noord-Korea stopgezet. Noord-Koreanen zijn niet langer welkom in Japan, tenzij ze een verblijfsvergunning hebben.

Secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties deed een beroep op Noord-Korea een toch al ‘uiterst moeilijke situatie’ niet nog erger te maken. Tegelijk riep hij de VS op rechtstreeks met Noord-Korea te gaan praten. ‘Ik heb altijd betoogd dat we moeten praten met partijen wier gedrag we willen veranderen’, zei Annan. De Amerikanen weigeren echter categorisch te gaan praten zolang Noord-Korea blijft dreigen met kernproeven en zelfs kernbomaanvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden