Washington blijft grootschalig wapens leveren aan Bagdad

De Amerikaanse regering houdt vast aan haar voornemen om Irak voor miljarden aan wapens te leveren ondanks waarschuwingen dat de Iraakse premier Nuri al-Maliki bezig is de macht naar zich toe te trekken en een door sjiieten gedomineerde staat te vestigen.

BAGDAD - De wapenleveranties, waaronder gevechtstoestellen en tanks, moeten Irak in staat stellen zijn grenzen te verdedigen. De Verenigde Staten zijn erop gebrand het Iraakse leger, dat in 2003 werd ontbonden, weer op te bouwen als tegenwicht tegen de invloed van Iran in de regio.


Sommige Amerikaanse diplomaten, onder wie ambassadeur James Jeffrey in Bagdad, hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de militaire banden met Irak. Zij maken zich zorgen over de mogelijkheid dat de pogingen van premier Maliki om de soennitische minderheid buitenspel te zetten het land in een burgeroorlog zullen storten.


'Het ziet er vreselijk uit', zegt veiligheidsexpert Kenneth Pollack van het Brookings Institution.


Irak krijgt onder meer F-16 gevechtstoestellen, M1 Abrams-tanks, veldgeschut en pantservoertuigen. Bagdad heeft ook al helmen, kogelwerende vesten en terreinwagens gekregen, die volgens critici door de binnenlandse veiligheidsdiensten kunnen worden gebruikt om Maliki te helpen zijn macht uit te breiden.


Volgens het Pentagon zijn de leveranties bedoeld om Irak te helpen zichzelf te kunnen verdedigen tegen bedreigingen van buitenaf. Maar Iraakse politici maken zich zorgen.


Hoewel de VS betogen dat het Iraakse leger neutraal is, heeft het zich volgens hen ontwikkeld tot een allegaartje van sjiitische milities die er meer op uit zijn de soennieten op een zijspoor te rangeren dan de soevereiniteit van het land te verdedigen. Op veel militaire voertuigen wapperen sjiitische vlaggen in plaats van de Iraakse vlag.


'Het is heel gevaarlijk een sektarisch leger te bewapenen', zegt Rafe al-Essawi, minister van Financiën en een vooraanstaand soennitisch politicus. 'Het gevaar bestaat dat we na alle offers die we hebben gebracht en alle steun die we van de VS hebben gekregen, feitelijk met een gewapende militie komen te zitten.'


Ook Joost Hiltermann, Midden-Oosten-expert van de International Crisis Group, maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Irak. 'Maliki vertoont een zorgwekkende neiging om zijn greep op de instellingen van het land te verstevigen, zonder enig tegenwicht in te bouwen.'


Er rezen al twijfels vóór het vertrek van de Amerikaanse troepen anderhalve week geleden, toen Maliki honderden voormalige leden van de Baath-partij liet oppakken op verdenking van een samenzwering. Vervolgens probeerden zijn veiligheidstroepen de soennitische vice-president al-Hashemi te arresteren.


Volgens Pollack maakt Maliki zich echter weinig zorgen. 'Hij gaat ervanuit dat de Amerikaanse regering het zich, gezien de slechte economische toestand, niet kan veroorloven voor 10 miljard dollar aan banen op het spel te zetten. '


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden