Wasdroger is de SUV van het huishouden

Consumeren..

Bard van de Weijer

Het duurste aan het draaien van een was is niet het wasmiddel, of de elektriciteit die nodig is om het water op te warmen. De grootste kostenpost is het drogen van de kleding. Prijsbewuste consumenten, die de schappen afstruinen naar de beste aanbieding voor wasmiddelen, doen hun besparing teniet zodra ze thuis de was gedachteloos in de droger stoppen.

Wasdrogers vreten energie, weten de meeste mensen. Maar lang niet iedereen weet hoeveel een droogbeurt kost. Een condensdroger met een C-label verbruikt per wasbeurt 3,65 kilowattuur. Gemiddeld betaalt een consument daarvoor 80 eurocent aan het energiebedrijf, berekende Milieu Centraal. Gezinnen gebruiken hun droogapparaat 210 keer per jaar, waarmee de stroomkosten van dit apparaat uitkomen 168 euro.

Bijna eenvijfde van alle elektriciteit die thuis wordt verbruikt, gaat op aan drogen. Daarmee is de wasdroger de SUV van de Nederlandse huishoudens. Alleen tropische aquaria, elektrische boilers, sauna’s en sommige plasmaschermen gebruiken meer stroom.

Wie zijn was machinaal droogt, belast het klimaat dubbel, doordat de apparaten elektriciteit gebruiken die in Nederland voornamelijk wordt opgewekt met kolen- en gasgestookte centrales. Die halen een rendement van iets meer dan 40 procent. Bij de opwekking van stroom verdwijnt dus bijna tweederde van de energie door de schoorsteen, al zijn er inmiddels ook elektriciteitscentrales die deze restenergie gebruiken om woningen te voorzien van warmte.

Het gebruik van een ouderwetse condensdroger leidt jaarlijks tot een uitstoot van 475 kilo CO2. Hang je je droger aan de wilgen en de was aan de lijn, bespaar je niet alleen geld, maar ook genoeg CO2 voor een retourtje Nice met de auto. ‘En dat elk jaar opnieuw’, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. Maar niet iedereen heeft een tuin, balkon of ruimte voor een drooghok, en het Nederlandse weer leent zich ook niet altijd voor het drogen in de buitenlucht.

Er is een alternatief: wasdrogers die met bijna de helft van de energie toekunnen. Deze bestaan al jaren, maar ze leiden een kommervol bestaan: slechts 1 procent van alle drogers die nu worden verkocht, is een zuinig type. Dat komt doordat ze flink duurder zijn.

Aangezien consumenten al nauwelijks bereid zijn een paar euro meer te betalen voor een spaarlamp – terwijl die investering zich al na een paar maanden terugverdient – zijn ze al helemaal niet bereid een verschil van honderden euro’s te overbruggen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Milieu Centraal hield onder ruim zevenhonderd consumenten. ‘Consumenten vinden een terugverdientijd van zes of zeven jaar vaak te lang’, zegt Stolk. ‘Vier jaar vinden ze redelijk.’ Maar, zegt Stolk, wasdrogers gaan makkelijk tien jaar mee, en vijftien jaar lukt ook nog wel.

Op de langere termijn vallen er dus honderden euro’s te verdienen. En als de energieprijzen blijven stijgen zoals ze de afgelopen jaren hebben gedaan, neemt de terugverdientijd alleen nog maar af.

Helaas heeft niet elk huishouden de financiële ruimte om honderden euro’s meer neer te tellen voor een nieuw droogapparaat. ‘Ongeveer de helft van de mensen zegt niet financieel in staat te zijn het prijsverschil te overbruggen’, weet Stolk. ‘En waarschijnlijk denken velen dat ze een zuinige droger hebben omdat het een goed merk is.’ In werkelijkheid zegt het merk niets. ‘Het is zelfs lastig aan een zuinige droger te komen. Winkels hebben ze zelden in voorraad.’

Je kunt natuurlijk geld lenen om het prijsverschil tussen een zuinige en onzuinige droger te overbruggen, en de lagere stroomkosten gebruiken om de lening af te betalen. Het Nibud raadt deze constructie af. ‘Het is verleidelijk, maar wij adviseren niet te lenen voor luxeproducten’, zegt een woordvoerster. Gaat je droger stuk en heb je geen geld voor een zuinige, hang de was dan tijdelijk aan de lijn en spaar even door, adviseert ze. Dat is goed voor het milieu én de portemonnee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden