Wasbuiltje wordt minder smakelijk

Zeepfabrikanten willen waskussentjes met vloeibaar wasmiddel bekleden met een vies, bitter smaakje. Het gebeurt te vaak dat kinderen de vrolijk gekleurde capsules voor snoepjes aanzien.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARGREET VERMEULEN

AMSTERDAM - Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meldde gisteren voor het tweede jaar op rij een opvallende stijging van het aantal kinderen dat vloeibaar wasmiddel binnenkrijgt, gemiddeld 37 meldingen per maand in 2013. In de helft van de gevallen gaat het om kinderen die op de kleurige capsules sabbelen, ze doorbijten of ermee spelen. Niet alleen inslikken is gevaarlijk; de inhoud van de capsules kan ook ernstig oogletsel veroorzaken.

In Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, waar de waskussentjes veel langer op de markt zijn dan in Nederland, waarschuwen kinderartsen al geruime tijd voor het gevaar ervan. Meestal blijft de schade beperkt tot misselijkheid, braken en ademhalingsproblemen. Maar de inhoud van de pods kan ook de slokdarm verbranden of een chemische longontsteking veroorzaken. Hoe vaak dat gebeurt is niet bekend, aldus een rapportage van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Volgens een woordvoerster van het NVIC zijn er wereldwijd enkele kinderen aan overleden - niet in Nederland.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het wasmiddel in de capsules gevaarlijker is. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten krijgen kinderen die een waskussentje doorbijten meer van het spul binnen dan wanneer ze een slok uit de fles nemen. De inhoud van de waskussentjes is bovendien geconcentreerder dan dat in de flessen en er worden andere oplosmiddelen in gebruikt. In de wetenschappelijke literatuur wordt de samenstelling van het middel in de wasbuiltjes om die redenen 'giftiger' genoemd.

Klachten van deskundigen en consumentenorganisaties in Frankrijk en Groot-Brittannië hebben ertoe geleid dat de fabrikanten de verpakking in Europa hebben aangepast. De wasbuiltjes zitten niet meer in doorzichtige dozen. De dozen gaan minder makkelijk open.

Ook organiseren de fabrikanten campagnes om ouders te waarschuwen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) hebben die succes. Het aantal incidenten met de builtjes zou alweer afnemen. De waskussentjes met de bittere smaak kunnen over een jaar op de markt zijn. Volgens de woordvoerder is de smaak zo vies dat kinderen ze meteen weer zullen uitspugen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden