Was oudjaarsnacht dit jaar echt zo erg?

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS LIDY NICOLASEN en ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - 'Je blijft met je poten af van onze politie en onze hulpverleners', zei minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op Nieuwjaarsdag grimmig. 'Zero tolerance', voegde hij er nog aan toe, om te benadrukken dat het gedaan is met alle geduld aangaande het oudejaarsgeweld. Maar hoe groot is de toename feitelijk?

'Aanvankelijk hadden we het gevoel dat Oud en Nieuw relatief rustig was verlopen', zegt een politiewoordvoerder. Met uitzondering van de rellen in Veen waren er geen grote incidenten, en ook de mobiele eenheid hoefde maar een enkele keer uit te rukken. 'Maar toen we de cijfers naast elkaar legden, dachten we: hé, dat is raar. We tellen juist veel meer incidenten dan vorig jaar.'

Oudjaarsnacht werden er 8.413 incidenten geregistreerd. In oudjaarsnacht van 2012 waren dat er 'slechts' 6.836. Volgens de politie komt dat doordat er veel agenten op straat waren, en er bovenop zaten zodra er iets gebeurde. Hoewel oudjaarsleed al jaren tot veel discussie leidt, is een goede vergelijking met de jaren vóór 2012 niet te maken. Reden: onbetrouwbare cijfers.

Vorig jaar zijn de 26 politiekorpsen samengegaan in één nationaal korps en sindsdien worden de cijfers meteen centraal geregistreerd. Voor die tijd deed elk korps dat apart en op eigen houtje, waardoor er fouten in de cijfers slopen. Zo dacht de politie aanvankelijk dat zij op oudjaarsnacht 2012-2013 bijna 1.100 verdachten had opgepakt. Bij nader inzien waren het er 'slechts' 738. Dit jaar zijn er 824 personen opgepakt, inclusief de 101 arrestaties in Veen.

Ook qua materiële schade blijkt deze jaarwisseling niet veel af te wijken van vorig jaar. Volgens voorlopige schattingen van het Verbond van Verzekeraars is de schade 9 miljoen euro, dat is een miljoen minder dan vorig jaar. Dit bedrag zal nog wel oplopen, omdat de schade voor bedrijven en scholen nog niet bekend is.

Den Haag, van oudsher de onrustigste stad van Nederland tijdens de jaarwisseling, registreerde minder geweld tegen politie en andere hulpverleners, maar er gingen wel tientallen auto's in vlammen op. 66 personen werden opgepakt. Tien verdachten staan vandaag voor de supersnelrechter. De rechter geeft extra hoge straffen voor delicten die gerelateerd zijn aan oudjaarsnacht. Burgemeester Van Aartsen pleitte gisteren voor harder optreden tegen vuurwerkoverlast. De boetes moeten omhoog en er zou pas vanaf 23 uur vuurwerk afgestoken mogen worden. 'Wat ooit mooi was, is gedegenereerd', zei de VVD'er.

In Amsterdam waren er meer incidenten dan vorig jaar, maar ze waren wel minder ernstig. De politie pakte 58 mensen op voor geweld tegen hulpverleners. In Rotterdam hield de politie 120 relschoppers aan, van wie er 70 zijn vastgehouden, eenderde minder dan vorig jaar.

Midden-Nederland beleefde een relatief rustige nacht. Desondanks waren er 80 aanhoudingen, in 44 gevallen had het met de jaarwisseling te maken. In Oost-Nederland kreeg het OM 100 zaken voorgelegd, 20 meer dan vorig jaar. In Zeeland en West-Brabant zijn 63 personen opgepakt, de arrestaties in het dorp Veen niet meegerekend. In de noordelijke provincies bleef het met 57 aanhoudingen betrekkelijk rustig.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden