Column

'Was Keynes homo- of biseksueel?'

Het debat over nieuwe bezuinigingen wordt nu wel erg persoonlijk, schrijft columnist Peter de Waard in zijn dagelijkse column in de Volkskrant, 'De Kwestie'.

Niall Ferguson, de partner van Ayaan Hirsi Ali, ligt in Amerika onder vuur na uitspraken die volgens sommigen homofoob en discriminerend waren. De Britse historicus heeft zijn excuses aangeboden voor opmerkingen over de beroemde econoom John Maynard Keynes. Ferguson zei dat Keynes minder geïnteresseerd is in de belangen van toekomstige generaties omdat hij kinderloos en homoseksueel was.Beeld anp

'Haar slanke subtiele vingers, haar sexy lippen, onze levendige capriolen in bed', zo beschrijft John Maynard Keynes in brieven zijn relatie met de Russische ballerina Lydia Lopokova, de vrouw waarop hij in 1921 stapelverliefd werd en met wie hij vier jaar later trouwde, terwijl hij ook affaires bleef hebben met mannen.

Wie denkt dat de beroemdste econoom uit de wereldgeschiedenis zich alleen bezighield met multipliers, stimulering en een adequaat muntstelsel, komt bedrogen uit. John Maynard Keynes was een seksmachine. Hij was behalve een beroemd econoom ook vooraanstaand lid van de Bloomsburygroep, die in het Groot-Brittannië van na de Eerste Wereldoorlog onder meer de bekrompen seksuele moraal van de Victoriaanse tijd wilde doorbreken. Dat bleef niet alleen beperkt tot theorie. Verschillende Bloomsbury's aten van twee walletjes. Zo was de getrouwde Keynes onder meer verkikkerd op mede-Bloomsbury, de schilder Duncan Grant.

Harvard-professor Niall Ferguson - bij ons ook bekend als meneer Ayaan Hirsi Ali - heeft dit feit aangegrepen om te roepen dat Keynes homoseksueel was, daardoor kinderloos bleef en dus geen boodschap had aan volgende generaties.

Bekend is echter dat Keynes ook een heel gelukkige relatie had met Lopokova, wier eerste zwangerschap eindigde met een miskraam, waarna het stel door onbekende redenen geen kinderen meer kreeg. Ferguson heeft zich inmiddels geëxcuseerd. Hij had als economisch historicus beter moeten weten. 'Het punt dat ik maak is dat onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen met de gevolgen van onze economische daden moeten leven.'

Verbaal vuurwerk
Maar de uitspraak bewijst dat de strijd tussen de voor - en tegenstanders van Keynesiaanse stimulering allang niet meer beperkt is tot een keurig debat over economische modellen en de werking van multipliers. Het is verbaal vuurwerk geworden.

Het ene kamp is ervan overtuigd dat aan deze voortslepende crisis alleen een einde kan worden gemaakt door de tering naar de nering te zetten, waardoor de schulden van de overheid verminderen en de burgers weer vertrouwen krijgen in de toekomst. Het andere kamp vindt dat eerst moet worden geïnvesteerd om uit het economische dal te kunnen kruipen. Het wil ondanks de hoge staatsschulden verdere stimulering en roept dat de economie nu wordt kapotbezuinigd. Inmiddels overschreeuwen ze elkaar zo hard dat niemand er meer wijs uit kan worden.

Nadat ze elkaar eerder voor oorlogshitsers hadden uitgemaakt, is nu de seksuele geaardheid van de in 1946 overleden Keynes inzet van het debat. Politici die willen weten of de theorie van Keynes in deze tijd nog werkt, zullen eerst moeten achterhalen of de econoom nu homo- of biseksueel was.

Het is hoe dan ook smeuïger leesvoer dan een multipliermodel.

Peter de Waard is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

John Maynard Keynes (R)Beeld afp
Niall FergusonBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden