Was het nou 3468? 3648? 3864? Shit, pasje geblokkeerd!

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van dinsdag 24 maart.

Averechtse werking

In het commentaar ('witte arbeidsmarkt') van 23 maart stelt Hans Wansink dat de combinatie van versoepeling ontslagrecht en inkorten van de duur van werkloosheidsuitkeringen noodzakelijk is om de Nederlandse economie gezond te houden. Maar deze combinatie heeft juist een averechts werking op economisch herstel.

Deze twee factoren zouden juist moeten worden gezien als communicerende vaten. Werknemers geven immers meer geld uit wanneer zij vertrouwen hebben in hun eigen arbeidstoekomst en inkomenszekerheid. Werkgevers streven naar optimale winstgevendheid en dus naar goedkope en flexibele arbeid, waarbij zij hun risico's zoveel mogelijk afwentelen op andere partijen, met name werknemers. Maar deze risico's zouden zij moeten afdekken door collectieve werkgeversverzekeringen te sluiten of ruimere reservebuffers te organiseren.

De overheid tenslotte kan door belastingheffing bij zowel werknemers als bij werkgevers de werkloosheidspotten vullen. Op deze manier worden de risico's neergelegd waar ze horen en blijft de economie door een gezonde binnenlandse consumptie sterk. Het eenzijdig afwentelen van bedrijfsrisico's op goed functionerende werknemers leidt tot onzekerheid en economische krimp.

Bertus ten Barke, Almere

Bedenkelijk idee

De VVD doet het voorstel om de grenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers, die voortaan in de regio moeten worden opgevangen. Weet de VVD dan niet dat dit laatste allang het geval is? Zo verblijft 97 procent van de Syrische vluchtelingen in de buurlanden, wat tot grote ontwrichting leidt aldaar. Tegelijkertijd is het in dit licht vreemd en vooral wrang dat juist de VVD in afgelopen jaren sterk heeft bezuinigd op ontwikkelingshulp.

Een dergelijk vergaand voorstel kun je echter niet doen zonder de intentie om de opvang in de regio op zijn minst financieel te ondersteunen. Deze intentie is er vooralsnog niet. Het asielbeleid van de VVD wordt met dit soort ideeën derhalve wel van een zeer bedenkelijk niveau.

G.Hulshoff, Amsterdam

Overstappen? Doodsimpel

Ik wil graag reageren op de ingezonden brief van 23 maart van Ruud Huyzer uit Nuenen dat wisselen van bank lastig is omdat ze geen nummerbehoud kennen. De gezamenlijke banken maken het ons sinds 2004 al heel makkelijk over te stappen naar een andere bank.

Hiertoe is destijds de 'Overstapservice' in het leven geroepen. Wij zijn al aan het begin van de crisis van bank veranderd en dit was echt een fluitje van een cent.

Alle betalingen lopen door, je hoeft er vrijwel niets voor te doen. Sinds internetbankieren is een nieuw rekeningnummer ook al geen probleem meer, je hoeft het niet meer te onthouden!

Tonny Wielaert, Badhoevedorp

Overstappen? Mooi niet

Wij zouden ook wel willen overstappen van ABN Amro naar een 'groene' bank. Maar wat ABN Amro wel biedt en de groene banken niet is de mogelijkheid om je eigen pincode te kiezen. We hebben twee rekeningen, met in totaal vier bankpasjes, en vier nieuwe pincodes uit je hoofd leren... Op het moment suprême (in het buitenland, spannend) zal je zien dat je gaat twijfelen: was het nou 3468? 3648? 3864? Shit, pasje geblokkeerd! Nee, dan toch maar liever de pincode die we al tig jaar gebruiken.

Jammer.

Nico Cuppen, Haarlem

Wiedergutmachung

Historicus Eberhard Rondholz vindt dat de Grieken een punt hebben met hun eis van Wiedergutmachung, maar hij vertelt maar het halve verhaal (Ten eerste, 23 maart).

Inderdaad heeft de Duitse regering dergelijke eisen voortdurend afgewimpeld, maar wat moet ze anders? De huidige Duitse regering is niet de rechtsopvolger van Hitler c.s. en acht zich daarom terecht ook niet aansprakelijk voor de door de nazi's aangerichte schade. Duitsland neemt zijn humanitaire verantwoordelijkheid door slachtoffers van nazimisdaden individueel te compenseren, maar het erkennen van een recht op schadevergoeding brengt het gevaar mee, dat alle ruim vijftig toenmalige tegenstanders van Duitsland met claims komen.

Het politieke klimaat in Europa zal verziekt raken door uitzichtloze onderhandelingen, net als door het gedoe over de herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog. Kortom, Wiedergutmachung zal alleen maar tot nieuwe onvrede leiden.

Chris Keuken, Gorinchem

Loonzakje

Wat zou ik Gerrit Zalm en andere bonusbankiers graag vragen om voortaan salaris en bonus zoals vroeger in een heus zakje te doen. In plaats van de gedwongen storting op een bankrekening. Maar dat zal helaas niet meer kunnen omdat die van een ruime verhoging voorziene heren (heren?), vrees ik , toch zeker een aanhangwagen nodig zouden hebben.

P.M. Bekker, Hendrik Ido Ambacht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden