Was het maar mogelijk om vakantie van jezelf te nemen

Beeld de Volkskrant

Met vakantie gaan betekent dat je voor een korte periode afstand doet van de dagelijkse beslommeringen, dacht Manuel Verdam. De bedoeling is dat je geheel bevrijd met nieuwe ogen naar de wereld kijkt en dat het liefst in een ander land. In een ander land is alles fris en onbekend. Tegen de tijd dat je je dat eigen hebt gemaakt is de vakantie voorbij. Je keert terug naar de verplichtingen in je eigen land.

Het vreemde is, dacht hij, dat de achter je liggende vakantie nu een droom lijkt, een luchtbel uiteengespat in het zwerk. En dat geldt waarschijnlijk voor alle dagen die achter mij liggen. Waarom zeg ik 'waarschijnlijk'? Omdat ik altijd aan alles twijfel. Twijfel is vruchtbaar. Oplossingen worden gevonden. Later blijken die maar tijdelijk te zijn, net als de vakantie.

Manuel herinnert zich vakantie, meestal in Frankrijk. Echt vakantie was het nooit, want je nam jezelf altijd mee. Was het maar mogelijk om vakantie van jezelf te nemen. Het verdriet over zaken die geen keer meer nemen, draag je met je mee. Maar ook momenten van geluk. Geluk is een woord waar moeilijk de vinger is op te leggen. Het ontwijkt die vinger, wil zichzelf bewaren. Geluk duurt een seconde lang, vervaagt dan, zoals alles in het leven.

Van Frankrijk herinnert hij zich de steden, maar vooral de rivieren, heuvels en dalen. De kleine marktjes waar hij voorwerpen kocht die nu bij hem thuis staan en hem terugbrengen in dat vakantieland. Hij ziet te veel, als hij aan Frankrijk denkt. Kon hij het maar terugbrengen tot één ding, bijvoorbeeld een paardenbloem waarvan hij de pluisjes naar de lucht blaast.

Je kunt ook niet met vakantie gaan. Manuel deed het. Hij werkte door tot hij ermee ophield. Hij hield ermee op omdat de anderen met wie hij samenwerkte wel met vakantie waren. Hij zat thuis en staarde voor zich uit. Hoe moest hij de dagen vullen? De dagen waren leeg, zonder verschiet. Hij kon net zo goed niet meer leven. Het leven, dacht hij, is vakantie van de dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden