LEZERSBRIEVEN

Was gooien rotte tomaten wel nodig?

De ingezonden brieven van dinsdag 11 augustus 2015.

Verstoring van het toneelstuk Toller door Aktie Tomaat, 17 oktober 1969. Beeld anp
Verstoring van het toneelstuk Toller door Aktie Tomaat, 17 oktober 1969.Beeld anp

Brief van de dag: Misschien had het subtieler gekund

Met het overlijden van Ellen Vogel is een stukje toneel van 'de oude stempel' heengegaan. Helaas is zij ook een van de vele prachtige toneelspelers die de dupe zijn geworden van de Aktie Tomaat. Hoewel ik zelf nooit met rot fruit naar wie dan ook zou gooien, stond ik er indertijd wel achter. Uiteindelijk kwam er door deze actie ruimte voor vele vormen van vernieuwing, niet alleen in het toneel, maar ook in de muziek en de kunst. Maar misschien had het op een subtielere manier gekund. Laat het oude bestaan zoals het wil en gewild wordt; hopelijk wordt er in de toekomst niet meer met rotte tomaten gegooid!

Danielle Ruiters, Barchem

Open grenzen

Politiek geograaf Henk van Houtum zegt dat wij de grenzen moeten openzetten. Ten eerste zouden de immigranten vanzelf weer teruggaan. Maar waarom gaan de Turken en de Marokkanen dan niet massaal terug? Ten tweede hebben wij altijd al vluchtelingen gehad. Maar nog nooit zoveel en met zo'n verschillende cultuur.

Ten derde zouden open grenzen goed zijn voor de economie, en rechtvaardiger. Waarop baseert hij dat? Het geldt zeker niet voor de in economisch opzicht onderste 10 procent van onze bevolking. Ten vierde zouden open grenzen op de lange termijn voor iedereen voordelig zijn. Maar voorlopig worstelen wij nog met de integratie van de tweede- en derde-generatie allochtonen.

Op zijn hoogst zouden er op korte termijn wat nadelige effecten zijn voor werknemers in bepaalde sectoren. Tja, daar zal Van Houtum geen last van hebben. Hij is een idealist die in de veilige hoek zit, niet voor zijn baantje hoeft te vrezen, niet op zoek is naar een sociale huurwoning en niet in een buurt woont waarvan het karakter sterk verandert.

L.A. Valkenburgh, Uithoorn

Open grenzen (2)

Het is beschaafd de grenzen open te zetten, zegt Henk van Houtum. Maar het is ook beschaafd je eigen inwoners op redelijke termijn een betaalbare woning te bieden. Van Houtum stelt dat we op termijn immigranten nodig hebben. Daar ben ik nog niet zo zeker van. Als de economie moet blijven doorgroeien en we arme landen geen ruimte willen geven hún economie te laten groeien, zodat de welvaartskloof kleiner wordt, hebben we inderdaad meer handjes nodig. Als we hier te veel werk hebben en te weinig mensen, moeten we dat werk naar landen brengen waar meer mensen zijn dan er werk is. Voorlopig zitten hoge percentages van de immigranten uit Somalië en vergelijkbare landen in de bijstand.

Dat Van Houtum niet begrijpt dat Duitsers die hierheen komen minder weerstand oproepen dan mensen uit Afrika of het Midden-Oosten, getuigt van weinig inzicht in de culturele verschillen tussen enerzijds Duitsers en Nederlanders en anderzijds niet-westerse allochtonen en Nederlanders. Er nog van afgezien dat de meeste Duitsers na hun strandbezoek of shoppingtrip weer naar huis gaan. Waarschijnlijk gelooft Van Houtum nog in de multiculturele samenleving. We hebben, helaas, een multiculturele bevolking, maar samenleven met andere culturen doen we nauwelijks.

Albert Knop, Horn

Open grenzen (3)

Volgens Henk van Houtum zouden Europa en de Europeanen er bij gebaat zijn als alle buitengrenzen opengesteld zouden worden. Iedereen is welkom, binnen zonder kloppen! In zijn overigens zeer redelijke betoog gaat hij geheel voorbij aan waarschijnlijk de belangrijkste overweging om de grenzen gesloten te houden voor de migrantenstroom.

Met geen woord rept hij namelijk over de bedreiging die voor veel Europeanen uitgaat van een massale toestroom van moslims. Dit geloof (of deze cultuur) staat heel ver af van de in de loop der eeuwen in Europa ontwikkelde kijk op het leven en op de samenleving. Reden voor veel Europeanen, zo niet de meerderheid, om terughoudend te zijn. Dat heeft niets te maken met het verloochenen van onze waarden. Nu Van Houtum daar niet bij stilstaat, verliest hij, en daarmee zijn verhaal, zijn geloofwaardigheid.

Robert van der Gun, Zeist

Open grenzen (4)

Het interview met de politiek geograaf Henk van Houtum is mij uit het hart gegrepen. Open grenzen maakt dat migranten ook weer terug kunnen, hetgeen de geschiedenis bewijst. Open grenzen brengen op den duur welvaart. Mevrouw Heineken, mijnheer KPN, Shell en anderen: wees creatief! Kerk waar blijf je?

Open grenzen zijn legaal en ontnemen beeldtaal als 'quotum', 'te veel' en 'criminaliteit' haar angstoproepende kracht. Door migranten als criminelen te behandelen, doen we afbreuk aan hun menszijn en dat van onszelf en zal het geluk van onze eigen vrijheid verdampen.

Louis Sommeling, Groningen

Demonstratie

Wat een vreemde demonstratie zaterdag in Den Haag. Deze demonstranten zouden tegen zichzelf moeten demonstreren, niet tegen de politie. Als zij zich zouden gedragen, is er gewoon geen politie nodig. Ooit bioscoop- of theaterbezoekers gezien die demonstreerden omdat er geen politie was?

Clem. van der Made, Malden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden