Was dit Dijsselbloems laatste ministerraad?

DEN HAAG - Was het voor Jeroen Dijsselbloem vrijdag een van de laatste kabinetsvergaderingen? Begint hij na de zomer in Brussel als eurocommissaris? Premier Rutte deed er vrijdag maar weer eens het zwijgen toe. Nee, hijzelf wil geen Europese topfunctie, en nee, hij is ook niet door Angela Merkel gevraagd, zoals wordt gefluisterd.

Maar Dijsselbloem dan? Dát vindt Rutte lastiger te ontkennen: 'Hoe minder ik erover zeg in het openbaar, des te groter de kans op succes.'

Achter de schermen doet niemand nog moeite te weerspreken dat de minister van Financiën de hoofdrol speelt in het precaire schaakspel dat moet leiden tot een financiële toppositie voor Nederland in Brussel. Zijn kennis en Europese ervaring maken hem een sterke troef. De naam van voormalig PvdA-leider Wouter Bos valt ook nog steeds, maar dan toch niet als eerste keus. Anderen, zoals minister Timmermans of minister Ploumen, komen pas in beeld als een zware financiële post er niet in blijkt te zitten en Nederland genoegen moet nemen met een andere sector.

Als hij Dijsselbloem laat gaan, neemt Rutte wel een politieke gok. Was Dijsselbloem niet de man die het kabinet vorig jaar aan de haren uit het moeras trok, toen de coalitieleiders Rutte en Samsom er maar niet in slaagden draagvlak te vinden voor hun beleid? Was hij niet de man die voor zijn open houding zo veel waardering oogstte bij 'onze meest geliefde oppositiepartijen' (dixit Dijsselbloem), de man ook die in tegenstelling tot Samsom wel door één deur kan met schaduwpremier Pechtold? Zelfs in VVD-kringen is Dijsselbloems ster als steunpilaar van Rutte II hoog gerezen.

De premier zal het allemaal niet ontkennen, maar wel wijzen op de timing: als er geen gekke dingen gebeuren, is Dijsselbloem komend jaar waarschijnlijk niet meer onmisbaar. Nu de economie uit het dal klimt en het begrotingstekort binnen de perken blijft, zal Dijsselbloems recept van schikken en plooien met Jan en alleman minder hard nodig zijn. Het kabinet kan voorlopig even vooruit. De meerwaarde van een zware post in Brussel weegt dan op tegen het gat in Den Haag.

Meer zorgen zal de premier zich wellicht maken over de volgende zet. Dé kandidaat om Dijsselbloem op te volgen, is PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Hij verdiende zijn sporen als de man die de mega-hervormingen in de jeugdzorg en de langdurige zorg rustig en vastberaden door het parlement loodste.

Die hervormingen gaan volgend jaar in. Dat gaat nog zorgen voor veel chaos en rumoer - er dienen zich ongetwijfeld incidenten en uitvoeringsproblemen aan waarvoor het kabinet zich zal moeten verantwoorden. Kan Van Rijn het wel maken om het schip nu te verlaten? Het antwoord van de oppositie laat zich raden, dat van Rutte laat nog even op zich wachten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden