'Was de boot voor de helft vol, dan was de foto niet zo sterk'

Zoveel nieuws in 2014, zoveel aangrijpende beelden: de Krim, Oekraïne, MH-17, Gaza. Maar welke foto's intrigeerden het meest? Elf Volkskrantfotografen kiezen hun fotomoment van het jaar. Vandaag aflevering 8: Daniel Rosenthal (41), gespecialiseerd in reportages en nieuwsfotografie. Hij werkt sinds 2004 voor de krant.
 
'Deze ene foto, van vluchtelingen in een bootje in de Middellandse Zee, symboliseert wat het effect is van crisis en oorlog. Of het nou gaat om Syrië, Oekraine, Gaza of de situatie in Afrika, mensen slaan altijd op de vlucht. Die ongekende vluchtelingenstroom, dat is volledige gekte. Dit beeld laat ook goed zien dat al die maatregelen die nu worden genomen om de stroom Afrikaanse vluchtelingen naar Europa aan te pakken, geen structurele oplossing is. Ze zijn slechts bedoeld om de stroom in te dammen, meer niet.
 
Fotografisch is deze foto, van persbureaufotograaf Massimo Sestini, niet zo bijzonder. Maar het geeft 2014 heel goed weer. Ik zag het een maand geleden, op internet. Ik ben normaal niet zo'n fan van dit soort beelden van de persbureaus. Ik hou meer van foto's met meerdere lagen. Maar in dit geval werkt die eenvoud juist heel goed. Deze foto is niet ingewikkeld en het is direct. Je ziet slechts één boot, volgepakt met mensen, op zee. Meer niet. Juist omdat het niet zo'n gecompliceerd beeld is, krijg je een goede indruk hoe groot het vluchtelingenprobleem is.
 
Als de boot voor de helft vol was, was het zeker niet zo'n sterk beeld geweest.  Ik heb zelf veel journalistieke projecten gedaan met vluchtelingen, onder andere in Afrika. Wat ik heb geleerd, is dat je echt wanhopig moet zijn als je op deze manier je leven wil wagen. Veel mensen in Europa begrijpen dat niet. Dit doe je niet zomaar: je land verlaten om ergens anders veilig te zijn.'

Aflevering 1: Guus Dubbelman
Aflevering 2: An-Sofie Kesteleyn
Aflevering 3: Freek van den Bergh
Aflevering 4: Robin de Puy
Aflevering 5: Mike Roelofs
Aflevering 6: Harry Cock
Aflevering 7: Marcel van den Bergh

Massimo Sestini

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden