Warum?-bord duikt weer op: waar komt het vandaan?

Op de voorpagina van het Algemeen Dagblad vandaag staat een foto van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn, met voor haar - onscherp op de voorgrond - een houtje bordje met daarop in het rood 'Warum?'. Dit bordje duikt vaker op na grote incidenten. In Nederland voor het eerst in 2011, toen Tristan van der V. in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn zeven mensen doodgeschoot, inclusief zichzelf.

Bondskanselier Angela Merkel, met op de voorgrond het 'Warum?'-bordjeBeeld anp

De man die de bordjes al jaren plaatst, Timo Tasche, is in Duitsland bekend als 'Der Schildermann' (de bordjesman). Op YouTube zijn verschillende filmpjes over hem te vinden. Al sinds 2004 gaat hij naar plaatsen waar zich drama's hebben voltrokken om zijn bordjes te plaatsen, maar ook bij rechtszaken of demonstraties komt hij opdagen met zijn borden en een band om zijn hoofd.

Zo dook het bord in 2009 op in Amstetten, Oostenrijk, voor het huis waar Josef Fritzl in een kelder zijn dochter jarenlang opgesloten en verkracht had. Daar stonden ook twee andere borden bij: 'Schon wieder' en 'Wie kontte es dazu komen?'

In Winnenden, waar een scholier in maart 2009 op een school 15 mensen doodschoot, poseerde de maker van de borden met zijn bord met daarop 'Gott, wo warst du?' voor een grote groep cameraploegen en fotografen. Ook in Alphen aan de Rijn liet de man zichzelf fotograferen. Ditmaal in kleermakerszit met kaarsen naast zijn bord.

Aandacht

Fotodetective van de Volkskrant Hans Aarsman kreeg Tasche in 2009 in het vizier. Hem viel het terugkerende bord voor het eerst op na het familiedrama in Darry, Noord-Duitsland, waar een vrouw haar kinderen had omgebracht. Daar stond het bord, tussen de bloemen, kaarsjes en knuffels die geschokten bij de plek des onheil hadden gezet. De volgende dag had hij het bord naar een beter plekje weten te manoeuvreren, pal naast de deur van het huis.

Tasche zegt zelf in een televisiereportage de overtuiging te hebben dat er 'wat veranderen moet'. 'Ik begrijp niet dat er maar zo weinig mensen betrokken zijn.' Aarsman denkt echter dat het de man om aandacht te doen is. 'Zijn missie is niet het beantwoorden van de vraag: 'warum' heeft dit drama zich voltrokken, maar het krijgen van aandacht', zegt Aarsman. 'Net als de seriemoordende scholier uit Winnenden zal ook hij het gevoel kennen dat de wereld hem niet ziet staan. Maar hij heeft er iets op gevonden, een minder gewelddadige manier om de aandacht op zich te vestigen.'

Dit artikel verscheen eerder in 2011 in de Volkskrant.

Hans Aarsman tijdens TedX Amsterdam in 2009. Bij 12:05 begint zijn verhaal over de Warum-jongen.

Het Warum?-bord in Alphen aan de RijnBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden