Warrior, American Beauty, Lucia de B.

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie. Vandaag in de aanbieding: Warrior, American Beauty en Lucia de B.

Kevin Toma
Tom Hardy en Joel Edgerton in Warrior. Beeld
Tom Hardy en Joel Edgerton in Warrior.Beeld

Warrior (Gavin O'Connor, 2011)
RTL7, 21.30-00.15 uur.

Na het worstelen uit The Wrestler (2008) en het boksen uit The Fighter (2010) gaan in Warrior alle remmen los. Dit keer draait het om Mixed Martial Arts (MMA): een eclectische vechtkunst die technieken uit verschillende vechtsporten combineert, met kickboksen en worstelen losjes als basis. Behalve een kopstoot of trap onder de gordel lijkt alles toegestaan.

Die vrijheid maakt van de actiescènes uit Warrior een stomende chaos, waarbij de mannen al slaand, schoppend, brekend en barstend veranderen in een onontwarbare spierkluwen. Gavin O'Connor, die eerder onder meer het politiedrama Pride and Glory (2008) maakte en de MMA-documentaire The Smashing Machine (2002), weet precies hoe die kolkende testosteronmassa's tot spannende cinema te vermalen: de zwiepende camera en de koortsachtige montage slepen de toeschouwer meteen de ring in - of een gevecht nu met een simpele vuistslag is gedaan of uitdijt tot een deerniswekkende martelpartij.

Bij zo veel bloed, zweet en tranen moet je geen subtiel script verlangen. Alles draait om de van elkaar vervreemde broers Brendan en Tommy, die er niet in slagen hun leven op orde te krijgen en in het MMA-circuit een betere toekomst zoeken. Dan kan het niet anders dan dat ze in de finale tegenover elkaar komen te staan. Gelukkig zijn deze personages erg goed in elkaar gezet. Brendan en Tommy krijgen hun trieste familiegeschiedenis maar niet van zich afgeschud en weten zich geen raad met hun mislukte vader (een mooi-morsige rol van veteraan Nick Nolte). Je kunt je goed voorstellen wat die twee, rauw en intens gespeeld door Joel Edgerton en Tom Hardy, doet vechten. En voor wie al die klappen eigenlijk bedoeld zijn.

American Beauty (Sam Mendes, 1999)
RTL8, 20.30-23.00 uur.

Keurig aangeharkte tuintjes, mooie grote villa's. Alles op orde, alles in huis: de buitenwijk symboliseerde decennialang de Amerikaanse droom. Met American Beauty maakt regisseur Sam Mendes gehakt van suburbia. Bij hem is het een verzamelplaats van hebzucht, homofobie, weggestopte wellust en sociaal onbehagen. Een plek waar mannen wonen als Lester Burnham (Kevin Spacey), mannen die alles hebben, maar niets meer voelen. Lester echter besluit zijn leven te kantelen: praatjes voor de schone schijn schaft hij af en zijn seksuele fantasieën houdt hij niet langer verborgen. Originele, geestige en boze parabel, bekroond met vijf Oscars.

Lucia de B. (Paula van der Oest, 2014)
Film 1 Spotlight, 18:55-20:27 uur.

Het waargebeurde verhaal van Lucia de Berk, die zes jaar onterecht vastzat voor een serie moorden die nooit zijn gepleegd. Toen enkele doodzieke bejaarden en baby's overleden in het bijzijn van de verpleegkundige, oordeelden justitie, media, rechters en massa dat Lucia de B. de schuldige moest zijn. Zelfs toen de bewijsvoering hoe langer hoe meer van los zand aan elkaar hing. In 2010 werd De Berk vrijgesproken. Al is de afloop van de zaak bekend, toch houdt regisseur Van der Oest de spanning knap vast. Dat lukt haar door te focussen op Lucia, belichaamd door Ariane Schluter, wier gezicht een mengeling van verwarring, ongeloof en paniek vertoont. Van der Oest toont haar in kale cellen, een ineengekrompen hoopje mens dat elk moment van hoop even later vernietigd ziet worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden