Warner western box

How The West Was Won springt eruit in een jubileumbox met vijf westerns. Wat een oogverblindende geschiedenis.

De grote Amerikaanse filmstudio's (Warner, Paramount, MGM) vierden, hoewel ze in hun oude glorie al lang niet meer bestaan, de afgelopen jaren hun jubilea. Warner, tegenwoordig een van de grootste tv- en filmproducenten, huppelt wat achter de échte jubilarissen aan (United Artists en Paramount werden in 1912 opgericht) en herdacht dit jaar dat het officieel 90 jaar bestaan. Wat er ter gelegenheid daarvan werd uitgebracht, mag er zijn: een box met de 100 beste films uit Warners geschiedenis, verzameld op 55 dvd's.

Die box verscheen alleen in Amerika, maar afgeleiden ervan komen ook in Europa uit. Zo brengt Warner Home Video in Nederland deze herfst een aantal verzamelboxen uit, waaronder een fraaie The Dark Knight Trilogy, met de drie Batman-films van Christopher Nolan.

Een andere box die nieuwsgierig maakte, is er een met vijf klassieke westerns. Voordat u nu op voorhand stilletje begint te juichen, eerst toch even het slechte nieuws: box betekent in dit geval een slap kartonnen omhulsel en naar de redenen van de samenstelling blijft het gissen: The Searchers (1956), Rio Bravo (1959), How The West Was Won (1962), The Wild Bunch (1969) en Pale Rider (1985). Er valt genoeg samenhang te verzinnen tussen deze films, maar vermoedelijk is hun bundeling toch vooral een tamelijk willekeurige. Zo zou je hopen dat ze alle vijf voorzien zijn van verklarende extra's, of dat van alle vijf fraai opgepoetste versies werden gemaakt. Helaas niet. De dvd met Pale Rider bijvoorbeeld, bestaat uit niet meer dan de film, getrokken van een bepaald niet geweldige kopie.

Maar genoeg gezeurd. De box is ondanks alles een heerlijk cadeau. Niet alleen gaat het om geweldige films die laten zien hoe jammer het is dat de western vandaag de dag een marginaal bestaan leidt. Een enkele is bovendien een openbaring, of op zijn minst een weldadige wederontmoeting: How The West Was Won. En wel degelijk in onberispelijke staat.

Die nationale geschiedenisles - want dat is de film bijna meer dan een echte western - werd gemaakt door vier gerenommeerde regisseurs, onder wie John Ford en Henry Hathaway. Een ongekende sterrencast verleende zijn medewerking: Henry Fonda, John Wayne, Gregory Peck, Carroll Baker, James Stewart, Thelma Ritter en Spencer Tracy. Onder anderen.

De film bestaat uit vijf hoofdstukken die chronologisch evenzovele fragmenten uit de pioniersgeschiedenis van de Verenigde Staten beslaan, met deels dezelfde personages, leden van een grote arme familie die vanuit New York westwaarts trokken.

Mooi is de film in zijn verschijningsvorm. Je kunt ermee een klassiek avondje uit naspelen. Vooraf aan de film gaat een vijf minuten durende ouverture, waarin we naar Amerikaanse liederen luisteren terwijl in beeld een getekend historisch tafereel te zien is. Iets dergelijks zit ook aan het eind van de film ('Exit') en in het midden ('Entr'acte').

Dat is niet alleen erg leuk, het zegt ook veel over de eerbied waarmee dit nationale erfgoed van Amerika nu gepresenteerd wordt. Gedurende de afgelopen jaren is de film gerestaureerd, en hoe. In 1997 werd How The West Was Won opgenomen in het conserveringsprogramma van de Library of Congress. Destijds is de film opgenomen in Cinerama, een toen nieuwe techniek waarbij elke scène met drie vaste camera's werd opgenomen (links, rechts, midden), waarna de beelden later tot één beeld werden samengevoegd. Het resultaat: ongekend weidse, oogverblindende, zeldzaam indrukwekkende opnamen, waarin de achtervolgingen, gevechten en rijdende treinen beter dan ooit tot hun recht komen.

Zoiets was vroeger aan tv niet besteed, maar met de grote, scherpe led-schermen van nu, zijn dergelijke films ook thuis een feest. En dan is deze ook nog voorzien van informatief en zinvol commentaar door een aantal filmprofessionals, wat werkt als een goede, lange documentaire.

Toch maar kopen dus, die box.

Warner western box

Ditributie: Warner Home Video

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden