Warmtewet vergt nieuw toezicht

De warmtewet, waarmee de Tweede Kamer donderdag hoogstwaarschijnlijk instemt, biedt een oplossing voor 280.000 huishoudens die geen eigen cv-ketel hebben maar zijn aangewezen op een warmteleverancier....

ANP

De warmteleverancier mag door de wet geen onredelijk hoog tarief in rekening brengen. Om daar toezicht op te houden zijn negentien volledige ambtenarenbanen nodig. Maar Van der Hoeven moet, net als de andere ministers, het ambtenarenapparaat inkrimpen om de kosten van de overheid beheersbaar te houden. Zij deed dinsdag bij het debat over de wet een beroep op de Kamer om bij die opdracht rekening te houden met de nieuwe wet.

Als de Tweede Kamer donderdag de nieuwe wet aanneemt, is dat de kroon op het werk van CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen die vier jaar lang gewerkt heeft aan deze initiatiefwet. Mede-indiener is PvdA-er Diederik Samsom, die ervoor zorgde dat in de wet ook allerlei milieubepalingen komen.

De wet krijgt een terugwerkende kracht tot 2007. Volgens Samsom zullen daardoor veel huishoudens geld terug gaan krijgen van hun leverancier. Wanneer dat zal gebeuren, is nog onduidelijk. De Tweede Kamer stemt donderdag over de wet, die daarna nog de goedkeuring nodig heeft van de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden