Warme lente tussen China en Japan

De Waseda Universiteit in Tokio, waar de Chinese president Hu Jintao donderdag een lezing hield, leek een belegerde vesting....

Van onze correspondente Joan Veldkamp

Er stonden geen schattige schoolkindjes met Japanse en Chinese vlaggetjes te zwaaiden, zoals dinsdag bij het paleis, waar Hu Jintao met alle egards werd ontvangen door de Japanse keizer en keizerin. Wel waren er demonstranten voor een vrij Tibet die een grasveldje kregen toegewezen dat werd omsingeld door agenten.

Even leek de zaak uit de hand te lopen toen een dertigtal Chinese studenten een tegendemonstratie begonnen. ‘Eén China’, scandeerden ze. Een confrontatie kon ternauwernood worden voorkomen.

Exact tien jaar geleden hield de toenmalige Chinese president Jiang Zemin op de Waseda Universiteit een speech waarin hij onverbloemde kritiek uitte op het Japanse oorlogsverleden en aandrong op een ‘correcte visie’. ‘Japan heeft 35 miljoen doden en gewonden op zijn geweten, heeft voor 600 miljard dollar schade aangericht en een totale ramp in China veroorzaakt’, zei Jiang toen. De speech mondde uit in een rel en markeerde het begin van een ijstijd tussen China en Japan. Pas eind 2006 kwam er enige verbetering in de betrekkingen.

Hu sprak gisteren voor een gehoor van 800 studenten over een ‘warme lente’ tussen beide landen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de zaden van vriendschap die nu zijn geplant op een dag zullen uitgroeien tot een sterke boom.’ Het oorlogsverleden mocht niet worden vergeten, aldus de president, ‘maar de geschiedenis is als een boek waarvan men moet leren’.

China en Japan moeten elkaar beschouwen als partners, niet als rivalen, vervolgde Hu, die benadrukte dat China niet streeft naar hegemonie in de regio en geen bedreiging wil vormen voor een andere land. Daarna ging hij vrolijk een potje tafeltennissen met een Japanse studente.

Beide regeringsleiders hebben een overeenkomst ondertekend die een strategische en hechte relatie tussen de landen promoot. Ook zijn er toezeggingen gedaan. Zo vindt ook China dat er een oplossing moet komen voor de exploratie van olie- en gasvelden in de Oost-Chinese zee, die door beide landen worden geclaimd. En is het land bereid mee te denken over oplossingen voor het broeikaseffect.

Ook beloofde Hu dat er binnenkort twee panda’s aan de Ueno Zoo in Tokio zullen worden uitgeleend, nadat de stokoude Ling Ling vorige week overleed. De ‘Ping Pong en Panda-diplomatie’ heeft er toe geleid dat de sfeer tussen de landen beter is dan ooit. De Japanse premier Yasuo Fukuda kan opgelucht ademhalen als Hu zaterdag weer huiswaarts keert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden