Warme gloed

Op het eerste gezicht lijken ze te verschillen als dag en nacht: Jan Pronk en Carlo Boszhard. De minister van Milieu & Wereldellende en de televisie-lolbroek....

Paul Brill

Maar toen ik hen vrijdag gadesloeg bij Barend & Van Dorp, begon het me te dagen dat ze wel degelijk iets gemeenschappelijk hebben. Beiden zijn behept met een forse dosis narcisme.

Bij Boszhard ligt het er dik bovenop. Zijn credo begint en eindigt met de kijkcijfers. Met Irene Moors presenteert hij op RTL 4 het zondagse lifestyle-magazine Life & Cooking, en daarin doen ze sinds kort een parodie op Willem-Alexander en Máxima, want 'we hadden iets nodig om de kijkcijfers omhoog te krikken'. Intussen kijkt hij met argusogen naar programma's die nog beter scoren. Big Brother the Battle bijvoorbeeld. Er is over deze nieuwe BB-versie toch weer veel te doen, en hij had er dolgraag een aandeel in gehad. Tegelijk vindt Boszhard het vreselijk als 'de culturele elite' hem niet serieus neemt, bekende hij onlangs aan Theo van Gogh. Hij wil door iedereen bemind en bewonderd worden.

Dat laatste geldt natuurlijk niet voor Pronk. Maar een leven zonder de warme gloed van de macht lijkt hij zich niet te kunnen voorstellen. De minister deed de verrassende mededeling dat hij vanaf het begin tegen de bombardementen op Afghanistan is geweest. Verrassend was althans dat hij zo openlijk afstand nam van het kabinetsstandpunt. Uiteraard werd hem onmiddellijk gevraagd of hij had overwogen af te treden. Nee, hij had wel 'slapeloze nachten' over de oorlog gehad, maar het toch beter geacht om invloed te blijven uitoefenen. De logische volgende vraag was: als deze zaak al geen reden is om consequenties te verbinden aan een standpunt, wat in hemelsnaam nog wel? Daarop kwam geen antwoord, maar Pronk gaf nogmaals aan hoe belangrijk het is om een vinger aan het stuur te houden. In zijn perceptie is dat een kwestie van 'je verantwoordelijkheid nemen'. De gedachte dat er op dit punt voor een eenvoudige Nederlandse minister vrijwel niets valt te sturen, is hem vreemd.

Heeft Ad Melkert hem inderdaad een minder prominente plaats op de PvdA-lijst toebedeeld vanwege zijn 'onafhankelijke opstelling', zoals hij zei? Had gisteren een saillant onderwerpje kunnen zijn in ©-Mens, maar het gesprek met de beoogde lijsttrekker was kennelijk een paar dagen geleden opgenomen en ging over 'de mens achter de politicus'. De mens droeg een trui, liet zich door Annemiek Schrijver bij de voornaam noemen, maar sprak even geharnast als de politicus. Wat doet er voor hem werkelijk toe in het leven? 'Dat je bijdraagt aan sociaal zijn, aan bouwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden