Warme burgemeester van zeven maanden

Toen VVD’er Sakkers opstapte kreeg Eindhoven een tijdelijke burgemeester. Voor Braks een ‘toegiftje’ in zijn loopbaan...

‘Ach, waarom ook niet?’, had de 74-jarige Gerrit Braks (CDA) gedacht toen partijgenoot en commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen hem vroeg of hij in was voor het waarnemend burgemeesterschap van Eindhoven. Ze waren elkaar tegengekomen tijdens de jaarlijkse reünie van oud-ministers. VVD’er Alexander Sakkers had kort daarvoor onverwacht zijn vroegtijdig vertrek aangekondigd uit de Lichtstad. Maij-Weggen zocht een waarnemer.

Het bejaarde CDA-boegbeeld uit Sint-Michielsgestel was verrast en vereerd. Hij was jarenlang minister van Landbouw en voorzitter van de Eerste Kamer geweest. ‘Goh, dat je me dat vraagt. Dat vind ik heel leuk. Maar ik ben nog nooit burgemeester geweest’, was zijn eerste reactie. Hij deed het.

Vandaag neemt Braks na zeven maanden afscheid als waarnemend burgemeester. Hij maakt plaats voor PvdA’er Rob van Gijzel, die in januari het burgemeestersreferendum won. ‘Gerrit heeft het voortreffelijk gedaan, zeker voor een man van 74’, zegt PvdA-raadslid en voorzitter van het presidium Jan van den Biggelaar. ‘Het is zo’n charmante en beminnelijke man. Zijn warmte was zeer welkom, zeker na Sakkers, die toch vrij afstandelijk was.’

Hij was ook geliefd onder de bevolking. ‘Kunnen we Braks niet gewoon houden?’, zei in januari een inwoner op de markt, waar burgemeesterskandidaat Verbeek campagne voerde. ‘Hij is als oud-burgemeester Welschen, ook zo’n warme burgemeester.’

Braks beschouwt de zeven maanden in Eindhoven als een ‘toegiftje’ in zijn rijke bestuurlijke loopbaan. Ook al moest hij daarvoor als 74-jarige nog op de basiscursus rampenbestrijding. Hij maakte ook wel grappige foutjes, verhaalt Van den Biggelaar: ‘Dan sprak hij over wetsvoorstellen in plaats van raadsvoorstellen.’

De burgemeester, die in zijn monumentale huis in Sint-Michielsgestel kon blijven wonen, genoot van de aandacht en schijnwerpers. Plechtstatig liep hij na het burgemeestersreferendum op 23 januari de trappen van het stadhuis af, met aan zijn zijde de winnende en verliezende kandidaat. Zijn vrouw – in 2006 hertrouwde weduwnaar Braks – keek vol bewondering toe.

Hij verbood de wedstrijd PSV–Ajax, vanwege de politiestakingen. En op verzoek van maatschappelijke organisaties nam hij al in januari op een persconferentie afstand van het gedachtengoed van Geert Wilders. Hij maakte zich zorgen over mogelijke spanningen tussen bevolkingsgroepen vanwege ‘de film’ en riep de Eindhovenaren op tot solidariteit. Wilders reageerde geërgerd en noemde Braks badinerend ‘de moefti van Eindhoven’.

Braks ging als ‘jonkie’ bij 100-jarigen op bezoek. Hij opende het EK Zwemmen in Eindhoven en was tijdens het toernooi zichtbaar aanwezig. Hij netwerkte in Den Haag ten behoeve van ‘brainport’ Eindhoven. Bijna had hij in zijn korte burgemeesterscarrière ook nog PSV als landskampioen mogen huldigen op het Stadhuisplein. Maar de voetballers lieten het even afweten en het kampioensfeest moest worden uitgesteld, tot Braks’ teleurstelling. Maar opvolger Van Gijzel heeft de CDA’er al collegiaal aangeboden de huldiging samen te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden