Warm en hartelijk

Recensent Mac van Dinther maakt een rondje Waddeneilanden: deze week 't Golfje op Terschelling.

Beeld Els Zweerink

Vorige week waren we op Ameland en toen kondigde je een culinaire tournee aan langs de Waddeneilanden. Dan zullen we deze week wel op Terschelling zitten. Goed geraden.

Populair vakantie-eiland, Terschelling. Dat is te merken. File in Harlingen voor de parkeerplaats, afgeladen boot. De overtocht die met een S-bocht over het Wad gaat, is de moeite waard. Bootjes fladderen als vlinders op het water met hun wapperende witte, bruine en zwarte zeilen. Na bijna twee uur komen de blanke duinen in zicht en het hoekige silhouet van de Brandaris. We nemen de bus naar Midsland, want daar moeten we zijn.

Wat is Midsland? Een levendig toeristendorpje midden op het eiland met tien eettenten, zeven cafés en twee kerken. Restaurant 't Golfje zit op tien minuten lopen van het centrum in een boerderijtje dat eruitziet als de snuit van een buldog: plat van voren, schuin aflopend van achteren. Naast het restaurant is een groot leeg grasveld waar konijnen rondhuppelen. Daar was vroeger een midgetgolfbaan.

't Golfje, ik vat hem. Leuke inrichting? Het is knus en klein. Rode plavuizen, houten tafels met paars beklede stoelen, vierkante raampjes onder lichtbeige geschilderde dakbalken. In het midden een piepklein barretje, erachter de keuken, niet meer dan een gangetje. Hier kookt Helga Stobbe, die sommigen misschien nog kennen van Menu van Oranje, een tv-programma van SBS waarin koks tegen elkaar kookten.

Heb ik niet gezien. Jammer, was toch best een leuke serie, zeker voor SBS-begrippen. Helaas viel Helga in de eerste ronde af.

Shit happens. Kan ze wel lekker koken? 't Golfje heeft een kaart waar je het gewenste aantal gangen mag kiezen. Wij nemen er vijf. Het begint uitstekend met een bisque van strandkrabben waarin een langoustinestaart ligt op een zoute tapenade van zwarte olijf. De bisque is romig, maar niet te, mooi puur van smaak. Daarna eten we zuurkool met zeebeesten: coquille, roodbaars, gamba, poon, zalm en kokkels. We zijn er niet kapot van. De coquille is prima, de kokkels ook, de poon en de roodbaars gaan wel. Maar gamba en kweekzalm...

Daar ga je niet voor naar het Wad. Zo is het. De zuurkool heeft niet veel smaak en met de aardappelmousseline is iets misgegaan: prima om loshangend behang mee vast te zetten. Helga slaat terug met een prachtig zacht gegaard en krokant afgebakken stukje buikspek. Dat heeft zestien uur in de oven gestaan, vertelt Babs trots.

Babs? Dat is de gastvrouw die als een vorstin heerst over de eetzaal: koninklijk en dienstbaar tegelijk. Babs ontgaat niets. Ze ziet alles, begroet de vaste gasten amicaal, maar niet zo klef dat nieuwkomers zich buitengesloten zouden kunnen voelen. Wat ook mooi is: Babs laat alle wijnflessen op tafel staan en schenkt daar uit bij als je nog een glaasje wilt. Dat ziet er lekker bourgondisch uit.

Wat was het hoofdgerecht? Lam natuurlijk, het vlees van de eilanden, dit keer gestoofd als pot-au-feu met groenten. Prima. Wat ook geldt voor het bordje kazen als dessert met als uitschieters een smakelijk puntje Bleu de Wolvega, Friese koekaas met Roquefortschimmel, en een heerlijk stukje Rode Fries, zachte kaas met roodschimmelbacterie. Allebei van kaasmaker Frans Andringa uit Wolvega.

En wat zeggen we van 't Golfje? Warm, hartelijk, sympathiek, voedzaam, pretentieloos, gezellig, niet duur.

Topgastronomie? Nee. Moet dat ook nog?

De cijfers

Kosten: vijfgangenmenu € 54,50.

Punten

Eten 7
Bediening 8,5
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 7,5

Het menu

Bisque van strandkrabben met langoustine
Choucroute, buikspek, zeekraal
Terschellinger lamsbout met groenten en krielaardappeltjes
regionale kazen.

't Golfje
Heereweg 22a
8891 HS Terschelling Midsland-Noord

Tel: 0562-448105

restaurant-tgolfje.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.