nieuwsHudson's Bay

Warenhuis Hudson's Bay vertrekt eind dit jaar uit Nederland

De kwakkelende warenhuisketen Hudson’s Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland. Dit blijkt uit documenten in het bezit van Het Financieele Dagblad. Daarmee komen ruim 1400 medewerkers op straat te staan.

Redactie
Bij de opening van warenhuis Hudson's Bay in Hoog Catharijne stonden mensen nog in de rij. Beeld ANP
Bij de opening van warenhuis Hudson's Bay in Hoog Catharijne stonden mensen nog in de rij.Beeld ANP

De aandeelhouders hebben ‘vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie’ besloten de verdere financiering van Hudson's Bay Company (HBC) te staken ‘en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019’, schrijft HBC volgens de krant in een brief. ‘Dit betekent dat HBC een collectief ontslag zal gaan voorbereiden in verband met het beëindigen van de arbeidsovereenkomsten van alle medewerkers van HBC.’

Bij de vijftien Nederlandse warenhuizen en het hoofdkantoor zijn 1424 medewerkers in dienst. Tegenover persbureau ANP zei een woordvoerder van Hudson’s Bay in Nederland dat er momenteel gesprekken worden gevoerd met de aandeelhouders. Totdat die afgerond zijn, zal het bedrijf niet inhoudelijk reageren, stelde de woordvoerder.

Vakbond CNV Vakmensen bevestigt het vertrek van Hudson's Bay. De keten vertrekt eind van het jaar uit Nederland, laat bestuurder Jacqueline Twerda weten aan ANP. Het nieuws kwam niet als een verrassing, zegt ze. ‘Niettemin is dit wel een heel bitter einde. Wij zullen op zo kort mogelijke tijd met de directie om tafel gaan om een goede compensatie af te spreken.’

Hudson’s Bay opende in 2017 de eerste winkels in Nederland. De warenhuisgigantbetrok in verschillende steden prominente panden waar voorheen winkels van het failliete V&D zaten. Ook nam Hudson's Bay een groot deel van het personeel van V&D over.

Het warenhuis wist zijn draai niet te vinden in Nederland. In april lekte via de Duitse pers al uit dat de klandizie in de Nederlandse filialen zo tegenviel dat een snelle sluiting onvermijdelijk leek. De winkelformule en het dure imago van Canada’s oudste bedrijf zouden maar matig aanslaan bij Nederlandse klanten, een probleem dat Hudson’s Bay nog wel te lijf probeert te gaan met lagere prijzen.

In juni huurde Hudson's Bay een financieel adviseur in om te onderzoeken hoe het bedrijf te redden was. Daarbij gaf het bedrijf aan mogelijk winkels te gaan sluiten.

Volgens de documenten in het bezit van het FD is een sociaal plan in de maak voor de medewerkers. Gewerkt wordt aan een afvloeiingsregeling voor tijdelijke en vaste werknemers. De ontslagdatum is 31 december 2019. In een van de documenten wordt benadrukt dat alle informatie onder strikte geheimhouding is omdat ‘het voorgenomen collectief ontslag nog niet bekend is gemaakt bij onze medewerkers en/of derden’.

Premium of juist V&D?

Hudson’s Bay moest de leegte opvullen die het faillissement van V&D veroorzaakte. Maar de winkelketen begreep de Nederlandse klant niet. Aan het eind van het jaar moeten de ruim 1400 werknemers op zoek naar nieuwe baan. Lees hier een uitgebreid profiel van de winkelketen.

Hoe Hudson's Bay met veel bombarie naar Nederland kwam

Het Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay opende op 5 september 2017 haar vlaggenschipwinkel aan het Amsterdamse Rokin. Het werd het startschot van een nooit eerder vertoond spektakel in de geschiedenis van de Nederlandse detailhandel: Hudson’s Bay rolde in krap drie weken tijd in tien steden tien gloednieuwe warenhuizen uit. Daarmee is warenhuis V&D voorgoed een herinnering; het faillissement van deze Nederlandse winkelketen opende het gat in de markt waar Hudson’s Bay gretig insprong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden