Waren Obama's tranen echt?

De tranen van Obama zijn net zo controversieel als de wapenwetten die hij probeert aan te scherpen. De Amerikaanse president kon na zijn optreden begin dit jaar op veel kritiek rekenen, voornamelijk uit Republikeinse hoek. Lees onderstaand verslag terug op de dag van weer een nieuwe 'mass shooting', ditmaal in een homoclub in Orlando.

Obama in tranen tijdens zijn toespraak. Beeld reuters
Obama in tranen tijdens zijn toespraak.Beeld reuters

Op de bank van Fox News werden de tranen van Obama als 'totaal ongeloofwaardig' afgedaan. 'Ik zou naar een rauwe ui op het podium zoeken', zei presentator en politiek analist Andrea Tantaros. 'En de Oscar gaat naar, zou ik zeggen.' Een andere analist stipte aan dat ze het raar vond dat Obama over deze kwestie tot tranen kon worden geroerd, terwijl hij geen traan laat als het gaat over IS-terreur.

Dinsdagavond sprak Obama over de talrijke schietpartijen van de afgelopen jaren, waarbij onschuldige burgers slachtoffer waren. Bij het noemen van de schietpartij in Sandy Hook, waarbij twintig kinderen tussen de zes en zeven jaar oud de dood vonden, brak zijn stem en pinkte hij een traantje weg. 'Elke keer als ik aan die kinderen denk, word ik zo boos. En het gebeurt elke dag in de straten van Chicago', sloot de president onder luid applaus af.

Trump

Geweld door vuurwapens is al jaren een probleem in de Verenigde Staten. Jaarlijks vinden gemiddeld 30 duizend mensen de dood door schietpartijen. De afgelopen jaren werd het land bovendien opgeschrikt door vele 'mass shootings', waarbij tientallen mensen omkwamen.

Via presidentieel decreet wil Obama de wapenwetten aanscherpen, om het zo moeilijker te maken om aan wapens te komen en om illegale wapenhandel te bestrijden. Via zo'n decreet kan hij het Congres omzeilen. Obama's plannen kunnen rekenen op een storm van kritiek uit de Republikeinse hoek, die de nieuwe maatregelen ongrondwettelijk vinden.

Donald Trump, bekend voorstander van het recht om vrij wapens te kopen, liet al eerder weten dat hij eventuele maatregelen van Obama meteen zou terugdraaien, mocht hij in november de verkiezingen winnen. De Republikeinse presidentskandidaat staat erom bekend dat hij zijn ongezouten mening op Twitter verkondigt, maar zwijgt daar vooralsnog.

'Fascistische tranen'

Andere tegenstanders van Obama gebruikten Twitter wel om hun ongenoegen te uiten. John Nolte, werkzaam bij de conservatieve nieuws en opinie-website Breitbart, verafschuwde de 'fascistische tranen'. Volgens hem smeerde Obama iets in zijn ogen om de tranen op gang te brengen. Een theorie die weerklank vond, al was er discussie over wat de Obama in zijn ogen zou hebben gesmeerd; de gok liep uiteen van menthol tot rode peper. Nolte wees erop dat ook Hitler tijdens toespraken neptranen produceerde door iets in of onder zijn ogen te smeren.

Obama is niet de eerste president die zijn tranen de vrije loop liet. Oud-presidenten Ford, Nixon, Eisenhower, Clinton en Bush Sr. en Jr. huilden eerder in het openbaar.

Obama wond zich eerder op over het geweld met vuurwapens in de VS. In onderstaand filmpje ziet u een compilatie van de keren dat de president zijn burgers moet toespreken na de zoveelste massale schietpartij. 'Routinewerk', noemt hij het gefrustreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden