Ware poëzie is geen speeltuig van een grillige fantasie

Victoriaanse officier verkent Antarctica.

Beeld ANP

Cornwall, 12 augustus 1841

Een vrolijk ontbijt, dankzij kolonel Sabine die ons kwam vertellen dat hij geweldig nieuws had en dat wij eens moesten raden wat het was. Zijn vrouw zei: 'Gaat het over kapitein Ross?' Zo'n verstandhouding hebben die twee dus. Want inderdaad, kapitein Ross blijkt 78 graden zuiderbreedte te hebben bereikt - 11 graden zuidelijker dan wie ook voor hem - en hij heeft er besneeuwde bergtoppen gezien.

Tweeëntwintig jaar geleden, in 1818, stonden kolonel Sabine en hij samen op het Noordpoolijs, en bij die gelegenheid had Sabine gezegd: 'Welaan, Ross, later, als jij later eenmaal marine-overste bent en vermaard om je grote daden, moet je op dezelfde manier je krachten met de Zuidpool meten.'

Kolonel Sabine's opwinding is roerend om te zien, het nieuws vervult hem van eerbied en dankbaarheid. En wat mooi dat het bericht hem bereikt precies op het moment dat wij bij elkaar zijn.

's Avonds naar de voordracht van Hunt over 'De invloed van poëzie en schilderkunst op de opvoeding'. John Sterling was voorzitter, en hield zich rustig tot de slotwoorden. Toen dankte hij de spreker voor zijn inspanningen en hij voegde er enkele gedenkwaardige woorden aan toe: 'Wacht u voor zelfbedrog. De ware poëzie is geen speeltuig van een grillige fantasie, noch het product van een ijdel spel, doch de vrucht van aandachtige concentratie en onvermoeibare volharding.'

Caroline Fox (1819-1871), Engelse dagboekschrijfster. Ingekort fragment uit Memories of Old Friends, uitgegeven in 1882.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden