War, Inc, The Crimson Pirate, Lethal Weapon

Iedere dag zet de Volkskrant de beste film kijktips op televisie voor u op een rij.

John Cusack in War, Inc. van Joshua SeftelBeeld -

War, Inc. (Joshua Seftel, 2008) RTL 7, 00.10-02.01 uur.

De sympathieke underdog John Cusack, telg uit een acteursfamilie, produceerde en schreef de vanavond uit te zenden oorlogskomedie War, Inc., hij speelt er de hoofdrol in en regelde en passant een flinke rol voor zijn zusje Joan. Misschien was het beter geweest als hij wat minder hooi op zijn vork had genomen, want van een doorwrochte parodie op (het cynisme van) de oorlogsindustrie is hier geen sprake. Daarvoor zwabbert het verhaal te veel alle kanten uit. Duizelt u even mee: het door een dolgedraaide Amerikaanse ex-vicepresident (Dan Ackroyd, in wie we Dick Cheney herkennen) bestierde nogal vage bedrijf Tamerlane (Halliburton) denkt het land Turaqistan, ergens in het Midden-Oosten, te kunnen overnemen door het plat te bombarderen en vervolgens weer op te bouwen. De plaatselijke olieminister Omar Sharif (gespeeld door Lubomir Neikov) ligt dwars en dient te worden omgebracht. Daarvoor neemt Tamerlane de aan lager wal geraakte huurmoordenaar Brand Hauser (John Cusack) in dienst, die bij aankomst halsoverkop verliefd wordt op de veel te linkse journaliste Natalie Hegalhuzen (Marisa Tomei), die verslag moet doen van het huwelijk van de popster Yonica Babyyeah (Hilary Duff) met de zoon van de emir van Turaqistan. Enzovoort.

De vele verhaallijntjes en zijpaden die hierna nog volgen, zullen slechts aan buitensporig geïnteresseerde kijkers zijn besteed, de rest zal het worst wezen. Hoewel Cusack altijd prettig is om naar te kijken en ook op de andere acteurs (Ben Kingsley, Ben Cross) weinig valt aan te merken, haalt dit ambitieuze project het toch niet bij de Cusack-hits Grosse Pointe Blank en (de geslaagde Nick Hornby-verfilming) High Fidelity. Men wilde te leuk zijn en te veel vertellen. Af en toe lukt dat, maar het zorgt uiteindelijk voor een film die veel te weinig beklijft.

The Crimson Pirate (Robert Siodmak, 1952). Arte, 13.40-15.25 uur.

Het is Pirates of the Caribbean avant la lettre, dit charmante/spectaculaire/zelfparodiërende piratenspektakel The Crimson Pirate. Burt Lancaster, die een onsterfelijk acteerdebuut maakte in Siodmaks klassieke film noir The Killers (1946), doet het als piraat-met-ontbloot-bovenlijf, stevig knipogend naar de rollen van Errol Flynn, ook niet onverdienstelijk.

Lethal Weapon (Richard Donner, 1987) Veronica, 20.30-22.40 uur.

De carrière van Shane Black is de droom van iedere scenarioschrijver. Op 23-jarige leeftijd schreef hij het script voor Lethal Weapon, een kaskraker die drie vervolgfilms kreeg. Black, die per film exponentieel meer ging verdienen (miljoenen dollars per scenario), wordt beschouwd als een pionier van het actiegenre. Dankzij hem kregen actiefilms meer humor, meer vaart en vooral ook betere dialogen. In deze vlotte en luchtige actieklassieker draait het vooral om het verbale geweld tussen het politieduo Danny 'I'm too old for this shit' Glover en Mel Gibson, respectievelijk de bedeesde veteraan Roger Murtaugh en de onorthodoxe rauwdouwer Martin Riggs, die tussen de actie door met elkaar leren leven. Met deze plot werd de film een blauwdruk voor ontelbare andere politie-buddy-films, maar aan de chemie tussen Glover en Gibson kunnen weinigen tippen. Na Lethal Weapon 4 was echter ook hier de koek op; toen in 2011 het gerucht ging dat studio Warner Brothers aan een remake werkte, gaf zowel Gibson als Glover aan daar niets mee van doen te hebben en ook geen heil te zien in deel 5. Genoeg reden om het origineel vanavond extra te koesteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden