Wapperplekken gezocht voor Gretta's vlag

Het poseren voor de officiële overhandiging van de Palestijnse vlag van Gretta Duisenberg-Bedier de Prairie brengt hbo-docent Jos Borgers even in verlegenheid....

Van onze verslaggeefster Rachida Azough

Borgers schreef afgelopen woensdag in een brief aan Duisenberg: 'Na het Palestijnse volk moet nu kennelijk ook hun vlag in ballingschap! Mevrouw Duisenberg, ik bied uw vlag asiel. Ik heb een prominente wapperplek om die vlag uit te steken, 22 meter hoog in een mast, op een opvallende plek in Gorkum.'

Zondag zitten ze samen aan tafel in haar lommerijke tuin in Amsterdam. 'Die vlag mag niet meteen op wereldreis. Hij moet eerst een rondje Nederland.'

De Palestijnse vierkleur ligt nu nog tussen hen in op tafel. Het duo heeft grote plannen gesmeed sinds Gretta Duisenberg zich genoodzaakt zag de vlag weg te halen, omdat haar man er hinder van begon te ondervinden.

De advocaat die een klacht tegen Gretta indiende wilde namelijk ook Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, erbij betrekken door de invloedrijke lobby-organisatie World Jewish Congress te verzoeken hem tot persona non grata te verklaren.

De Telegraaf schreef zaterdag dat Gretta Duisenberg in het verleden 'sympathiseerde met figuren in een schimmig circuit van linkse actievoerders'. Duisenberg is niet verrast: 'Twintig jaar geleden schreef dezelfde krant al dat ik door de BVD werd geschaduwd. Schimmig? Links bedoelen ze!'

Toen Borgers hoorde dat Duisenberg de vlag pas weer zou uithangen als een levensvatbare Palestijnse staat is gerealiseerd, bedacht hij er iets op: een asielnetwerk voor Gretta's Palestijnse vlag. De vlag moet heel Nederland doorkruisen, 'bij allerlei mensen uit het raam hangen' en er niet langer dan drie dagen hangen.

Duisenberg: 'Dit is één keer asiel. De vlag moet de aandacht op de Palestijnse zaak vestigen, met het oog op vrede en een menswaardig bestaan voor beide volkeren.' Jos Borgers hoop dat de vlag ooit nog kan wapperen aan Gretta's balkon, om daarna ergens in Jeruzalem, de hoofdstad van Palestina, uit het raam te hangen. Zullen we dat nog meemaken, vraagt hij aan Gretta?

Op tafel liggen stapels faxen en brieven, en een grote volle ordner. 'Vooral steunbetuigingen', zegt een trotse Duisenberg, die vrijdag met de dood is bedreigd. 'Maar een op de vijftien is minder vriendelijk.'

De brief die ze ontving van oud-minister-president Dries van Agt is in elk geval meer dan hartelijk. Hij huldigt haar 'inzicht in de werkelijke situatie vol onrecht die in Palestina heerst'.

Gretta en Jos delen de visie op de onrechtvaardige situatie van de Palestijnen. Zij bespreken het Palestijns-Israëlisch conflict als gelijkgestemden. Het bezoek van Sharon aan de Tempelberg zien ze als 'je reinste provocatie'. Ook storen ze zich aan vredesduif Peres, die alle kritiek op Israël anti-semitisch noemt. Maar ze hekelen vooral de rol van de VS en de Europese Unie die de andere kant opkijken.

'Gelukkig durven steeds meer mensen sinds kort kritischer te zijn over de Israëlische oorlogsmisdaden', zegt Borgers. 'Toch tasten ze je eerst een tijdje af. Wat zal die ander denken? En kan ik dat wel zeggen?' Beiden hopen daarom dat veel 'wapperplekken' zullen worden aangeboden.

Gretta's actie, en de nieuwe plek voor haar verbannen vlag, lijken de opmaat te vormen voor een landelijke vlaggenactie voor Palestina. Sinds gisteren roept het Breed Platform Palestina 35 jaar Bezet het Nederlandse volk op de Palestijnse vlag uit te hangen. De organisatoren van de pro-Palestijnse demonstratie van 13 april hebben al honderden vlaggen laten maken voor hun 'vlaggenactie' die van start gaat tijdens een manifestatie die eind juni moet plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden