Wapenstilstand regering en rebellen Oekraïne

De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land zijn het eens geworden over een staakt-het-vuren dat vandaag om middernacht moet ingaan. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die samen met zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault op bezoek in Oekraïne, kan het akkoord de opmaat zijn tot verdere stappen om het al twee jaar durende conflict te beteugelen.

Ministers van Buitenlandse Zaken Steinmeier van Duitsland (l), Ayrault van Frankrijk (r)en de Oekraïense president Petro Porosjenko Beeld reuters
Ministers van Buitenlandse Zaken Steinmeier van Duitsland (l), Ayrault van Frankrijk (r)en de Oekraïense president Petro PorosjenkoBeeld reuters

Steinmeier kondigde aan dat hij komende week dinsdag samen met Ayrault naar Kramatorsk zal reizen voor de mogelijke ondertekening van een akkoord dat voorziet in de terugtrekking van militaire eenheden uit een drietal gebieden waar de afgelopen tijd nog steeds gevochten werd ondanks het Minsk-II bestand dat formeel sinds september vorig jaar van kracht is. In Kramatorsk, dat vlak aan de rand van het rebellengebied ligt, is het militaire hoofdkwartier gevestigd van de Oekraïense troepen die tegen de separatisten vechten.

Grondwetswijziging

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er schot lijkt te zitten in de onderhandelingen tussen Kiev en de rebellen. Tot nog toe weigerden de separatisten de wapens neer te leggen, zolang Kiev weigerde de door hen beheerste gebieden een autonome status te verlenen. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko zal het parlement binnenkort zijn fiat geven aan een grondwetswijziging waarmee de regio's meer bevoegdheden krijgen, maar het is nog onduidelijk of dat werkelijk het geval is.

Tot nog toe eist de meerderheid van de parlementariërs dat Moskou al zijn troepen terugtrekt uit de rebellengebieden, die zich feitelijk al van Oekraïne hebben afgescheiden. De pro-Russische autoriteiten daar worden met subsidies uit Moskou op de been gehouden. De Russische roebel is inmiddels het gangbare betaalmiddel geworden in plaats van de Oekraïense hryvnia. De Oekraïense parlementariërs eisen verder dat Kiev weer de controle krijgt over de grens met Rusland, die sinds zomer 2014 in handen is van de rebellen. Dat was een van de kernafspraken uit de Minsk-II akkoorden.

Burgers kijken naar de resten van een raket in Kramatorsk Beeld reuters
Burgers kijken naar de resten van een raket in KramatorskBeeld reuters

Economische sancties

Het lijkt erop dat Rusland de rebellen onder zware druk heeft gezet een einde te maken aan het conflict dat al aan ruim 9500 mensen het leven gekost. Moskou hoopt daarmee af te komen van de economische sancties die het Westen tegen Rusland heeft afgekondigd als straf voor de annexatie van de Krim en de militaire steun van Moskou aan de separatisten in oost-Oekraïne.

Voorlopig zijn de betrekkingen tussen Moskou en Kiev nog uiterst gespannen. Moskou beschuldigde Oekraïne er in augustus nog van dat het een sabotageteam naar de Krim had gestuurd om aanslagen te plegen op het schiereiland. Kiev liet vorige week weten dat Oekraïners met een dubbele nationaliteit niet mogen meestemmen voor de parlementsverkiezingen in Rusland die komend weekeinde worden gehouden. De Oekraïense autoriteiten willen alleen toestemming geven voor het inrichten van stembureaus bij Russische vertegenwoordigingen in Oekraïne als Moskou de verkiezingen op de Krim schrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden