Wapens Gladio in bezit topcriminelen

Tijdens de arrestatie van de topcriminelen Sam Klepper en John Mieremet in 1991 vond de politie wapens die waren geroofd uit een depot van de geheime overheidsorganisatie Gladio....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Gladio, officieel bekend als Operatiën & Inlichtingen, werd enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog opgericht om in het geval van een Russische bezetting het binnenlandse verzet te leiden. Het was een ondergronds netwerk van goed getrainde, bewapende geheim agenten.

Bijna veertig jaar wist bijna niemand van het bestaan van Operatiën & Inlichtingen; zelfs de Eerste en Tweede Kamer niet. In 1990 gaf minister-president Lubbers toe dat Nederland beschikte over zo'n organisatie. Gladio werd in 1992 officieel opgeheven, omdat de Russische dreiging voorbij zou zijn.

Een jaar eerder waren Klepper en Mieremet aangehouden door de Alkmaarse politie. In hun auto lagen onder meer mitrailleurs en handgranaten. Toen de Explosieven Opruimingsdienst ontdekte dat op een van de granaten geen serie- of productienummer stond, werd de Militaire Inlichtingendienst ingeschakeld. De MID hield rekening met de mogelijkheid dat de granaat afkomstig was uit een depot dat lag begraven in de Scheveningse bosjes in Den Haag. Het bevatte veertig metalen kisten met pistolen, mitrailleurs, revolvers, handgranaten en explosieven. In de jaren tachtig was het depot leeggehaald door dieven. Ze hadden de wapenkisten vervangen door koelkasten, waardoor de diefstal pas jaren later werd opgemerkt. Bij inspecties met een metaaldetector was niets opgevallen.

De inlichtingendienst was bang voor ‘ongewenste publiciteit’ en wilde niet dat de politie Gladio op het spoor zou komen. Daarom zou niets zijn verteld over de herkomst van de wapens. Klepper en Mieremet werden veroordeeld tot zestien maanden celstraf. Jaren later zijn de criminelen geliquideerd.

Reporter kreeg vertrouwelijke stukken in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het ministerie van Defensie wilde geen commentaar geven. Het programma sprak ex-agenten van Gladio en de laatste coördinator van de organisatie, Max van der Stoel (PvdA). Hij zegt dat zijn mensen ‘nuttig werk’ deden. Ook Ton Herstel, oud-voorzitter van de NCRV en huidig voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, werkte voor Gladio. Hij was ‘instructeur psychologische oorlogsvoering’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden