Wapenlobby : alle scholen in VS 'bewapenen'

De National Rifle Association (NRA), de invloedrijke wapenlobby in de VS, stelt voor om gewapende bewakers bij alle scholen in Amerika aan te stellen. Dat is de manier om schietpartijen zoals die in Newtown te voorkomen. aldus de NRA vrijdag.

NEW YORK - 'Het enige dat een schurk met een vuurwapen tegenhoudt, is een goede vent met een vuurwapen', aldus NRA-vicevoorzitter Wayne LaPierre op een persconferentie in Washington. Hij pleit voor een National School Shield Program, om een 'schild van veiligheid' rond scholen te creëren.


De NRA - die politieagenten en beveiligingspersoneel opleidt - wil dit 'schild' kosteloos aan scholen aanbieden. Gewapend personeel is een stap die op korte termijn effect kan hebben, zei LaPierre. De enige bescherming op de Sandy Hook-basisschool in Newtown was vorige week het ongewapende schoolhoofd, dat zich, net als enkele leraren, opofferde om de kinderen in bescherming te nemen.


'Het is ongelooflijk dat de leiders van de NRA nog meer wapens in onze gemeenschappen willen pompen na de tragedie in Newtown, en nog meer Amerikanen willen bewapenen', reageerde de Democratische senator Frank Lautenberg gistermiddag.


Opiniepeilingen wijzen uit dat een groeiend aantal Amerikanen beperkingen op vrij wapenbezit ondersteunt, na de moord op twintig jonge kinderen en zes volwassenen in Newton, waarbij ook de moeder van de dader en de schutter zelf om het leven kwamen. Maar de NRA heeft 4 miljoen leden en grote invloed op congresleden, die zelden tegen het belang van de NRA durven stemmen.


De persconferentie werd tweemaal onderbroken door protest. 'NRA doodt onze kinderen', stond op een spandoek. 'De NRA heeft bloed aan haar handen', riep een vrouw. 'Verbied aanvalwapens nu.'


LaPierre negeerde het debat over regulering van individueel wapenbezit. President Obama heeft dat aangezwengeld door voor nieuwe antiwapenwetten te pleiten, met in de eerste plaats een ban op semi-automatische 'aanvalswapens'.


Ook burgemeester Bloomberg van New York blijft hameren op de noodzaak tot strikte regelgeving. Klanten in wapenwinkels moeten beter worden gecontroleerd. Ook privékopers op wapenbeurzen - die nu aan controle ontsnappen, dankzij de inspanningen van de NRA - moeten worden nagetrokken, vindt Bloomberg.


LaPierre haalde uit naar de media, die de NRA zouden zien als 'de vijand'. Ook hekelde hij de verheerlijking van geweld in de media en popcultuur. Hij riep voorts op tot een nationale registratie voor verstandelijk gehandicapten, om te voorkomen dat gestoorden - zoals Newtown-schutter Adam Lanza - aan wapens kunnen komen. Het idee van 'wapenvrije zones', wat veel scholen in de VS willen zijn, noemt LaPierre levensgevaarlijk. 'Daarmee vertellen ze elke moordenaar in Amerika dat scholen de veiligste plek zijn om maximale verwoesting aan te richten met een minimaal risico.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden