Wapenindustrie Rusland overtreft westerse rivalen

De Russische defensie-industrie lijkt maar weinig last te hebben van de sancties die het Westen instelde wegens de annexatie van de Krim en de rol van Rusland bij de oorlog in Oekraïne. Volgens het Amerikaanse vaktijdschrift Defense News hebben Russische wapenbedrijven vorig jaar veel betere resultaten geboekt dan hun westerse rivalen.

de redactie
Bezoekers lopen langs een raketinstallatie op een Militair-technisch Forum in de buurt van Moskou. Beeld epa
Bezoekers lopen langs een raketinstallatie op een Militair-technisch Forum in de buurt van Moskou.Beeld epa

Almaz-Antej, producent van luchtafweersystemen zoals de BUK-raketten, klom volgens het blad op naar de elfde plaats op de wereldranglijst van grootste wapenbedrijven. In 2014 groeide de omzet van het bedrijf met ruim 10 procent. Russian Helicopters (VR) noteerde een omzetstijging van 16 procent, terwijl het concern Tactical Missiles Corporation (KTRV) zijn omzet met liefst 48 procent zag stijgen.

Voor een deel zijn de goede resultaten te danken aan het moderniseringsprogramma voor de strijdkrachten dat president Poetin vijf jaar geleden afkondigde. Het doel is dat in 2020 minimaal 70 procent van de wapensystemen waarover de Russische strijdkrachten beschikken vernieuwd moet zijn. Daarvoor heeft Moskou in totaal ongeveer 500 miljard euro uitgetrokken. In vergelijking met de VS is dat trouwens een peuleschil: de VS geven ieder jaar ongeveer hetzelfde bedrag uit aan hun defensie.

Voor dit jaar heeft het Russische ministerie van Defensie 700 tanks en pantserwagens besteld, twee kernonderzeeërs, 50 intercontinentale kernraketten, 126 gevechtsvliegtuigen en 88 nieuwe helikopters. Of die wapens allemaal zullen worden geleverd, is niet helemaal zeker. Door de daling van de olieprijzen is ook het defensiebudget onder druk komen te staan.

Maar vast staat wel dat Moskou veel vaart zet achter de modernisering van de strijdkrachten. Volgend jaar neemt Moskou een nieuwe tank, de T14 Armata, in productie. Het is de bedoeling dat de strijdkrachten over vijf jaar de beschikking hebben over 2300 stuks van de hypermoderne tank, die is uitgerust met een onbemande geschutskoepel.

Een Russische BUK-raketinstallatie. Beeld epa
Een Russische BUK-raketinstallatie.Beeld epa

Investering

Het Kremlin ziet de verhoogde defensie-uitgaven als een investering in een van de meest succesvolle Russische exportsectoren na de olie- en gasindustrie. Vooral van de Armata wordt in de toekomst veel verwacht als exportproduct. Rusland is nu de op één na grootste wapenexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten. Sinds 2010 wist Rusland zijn aandeel in de wereldmarkt met 37 procent op te voeren. Vorig jaar voerde Rusland volgens president Poetin voor 15 miljard dollar aan wapens uit, ondanks de westerse sancties. De grootste afnemers van Russische wapens zijn India en China, die zich niets aan de sancties gelegen laten liggen.

Toch heeft Rusland wel last van de sancties. Westerse bedrijven mogen geen geavanceerde apparatuur en onderdelen voor militaire gebruik meer leveren aan Rusland. Dat betekent dat Russische wapenbedrijven daarvoor alternatieven op de Russische markt moeten zien te vinden.

undefined

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden