Wapengigant verwacht dat Poetin fors snijdt in orders

Rusland zal zijn defensie-orders dit jaar met tien procent verminderen als gevolg van minder inkomsten door de lage olieprijs. Dit verwacht het hoofd van het staatsbedrijf Rostec, de belangrijkste leverancier van wapens. Volgens Sergei Chemezov zijn de militaire bezuinigingen al in volle gang.

Een Russische Mil Mi-24-helikopter. Beeld Igor Dvurekov

Het snijden in de militaire aankopen komt op een moment dat Rusland juist bezig is de krijgsmacht ingrijpend te moderniseren. 'De olieprijs is niet zo hoog als gewenst', zegt Chemezov in The Wall Street Journal. 'De olieopbrengsten zijn de belangrijkste bron voor de begroting. Dus het is natuurlijk te begrijpen dat er wordt gesneden in de defensie-aankopen. Ik verwacht dat de orders met tien procent zullen worden teruggebracht.'

Het conglomeraat Rostec, dat het hart vormt van het Russisch militair-industrieel complex, levert onder andere het Kalasjnikov- geweer maar ook zware wapensystemen zoals de BUK-raket en gevechtsvliegtuigen. Als Moskou flink gaat snijden, betekent dit dat de militaire uitgaven niet langer heilig zijn onder president Poetin.

Hij lanceerde vijf jaar geleden een flinke modernisering van het verouderde Russische wapenarsenaal. In tien jaar moet 70 procent van de Russische wapens zijn gemoderniseerd. Dit gaat zo'n 290 miljard euro kosten. Sinds 2000 is de defensiebegroting met zo'n duizend procent verhoogd.

Tekst loopt door onder infographic.

Sovjetwapens

In 2015 ging 59 miljard euro naar defensie - dat is meer dan 5 procent van het bruto binnenlands product. Alleen Saoedi-Arabië besteedde meer aan het leger (13 procent). Met het herbewapeningsprogramma wil Poetin in 2020 een hypermodern leger tot zijn beschikking hebben dat verlost is van oude Sovjetwapens.

Rusland zit nu echter midden in een economische recessie. In de begroting is al rekening gehouden met een lage olieprijs van 45 euro per vat. Maar de olieprijs is nu aanzienlijk lager. Moskou besloot tot flinke bezuinigingen maar niet op de militaire uitgaven. Deze maand bevestigde een defensiefunctionaris echter dat de defensiebegroting met vijf procent zou worden beperkt. De militaire begroting bestaat voor de helft uit de aankoop van nieuwe wapens.

De recessie komt op een moment dat de Russische militaire interventie in Syrië juist handen vol geld kost. Hoeveel de bombardementen tot nu toe hebben gekost, heeft Moskou echter niet bekendgemaakt. De Amerikaanse bombardementen op Islamitische Staat in Syrië en Irak hebben Washington sinds de zomer van 2014 een kleine vijf miljard euro gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.