Wapengekletter gevreesd na dood 'Geliefde Leider'

AMSTERDAM - Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op het nieuws van de dood van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il. Zuid-Korea bracht meteen zijn troepen in staat van paraatheid uit vrees voor militair machtsvertoon van de nieuwe leiders van het gesloten land. Het Japanse kabinet kwam voor spoedoverleg bijeen.


De 69-jarige Kim Jong-il overleed zaterdag aan een hartaanval, toen hij met de trein door het verpauperde land reisde voor een werkbezoek. Maar het duurde tot maandag voor de autoriteiten het nieuws van zijn dood vrijgaven. Volgens sommige waarnemers zou dat erop kunnen wijzen dat er strubbelingen zijn binnen de Noord-Koreaanse leiding.


De bekendmaking lokte hysterische taferelen uit in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, net als bij de dood van Kims vader, Kim Il-sung, in 1994. Bij diens standbeeld verzamelden zich maandag duizenden huilende burgers. Sommigen sloegen uit wanhoop op de grond. 'Hoe kunnen de hemelen zo wreed zijn? Kom alstublieft terug, generaal. We kunnen niet geloven dat u er niet meer bent', schreeuwde een huilende vrouw.


Enkele uren na de bekendmaking van de dood van de 'Geliefde Leider' gaf de partijleiding een verklaring uit waarin zijn jongste zoon Kim Jong-un de 'grote erfgenaam van de revolutie' werd genoemd. Dat duidt erop dat hij het stokje van zijn vader zal overnemen. Maar Amerikaanse en Zuid-Koreaanse waarnemers zijn bang dat hij met wapengekletter zal proberen zijn positie te versterken.


'De situatie kan heel onvoorspelbaar worden', zei Bill Richardson, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, die verscheidene malen met Noord-Korea heeft onderhandeld. 'Alles hangt af van wat de Noord-Koreaanse militairen de komende 24 tot 48 uur doen.'


De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben een rouwperiode van elf dagen afgekondigd. Op 28 december zal Kim worden bijgezet in het mausoleum waar ook het gebalsemde lijk van zijn vader ligt. Daags erna vindt er een 'nationale rouwbijeenkomst' plaats waarbij de burgers drie minuten stilte in acht moeten nemen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden