Wapenexpo: ‘Schiet en zie niet om’

Voor de tiende keer houdt China zijn jaarlijkse wapenbeurs. De klant is koning, moeilijke vragen over mensenrechten worden niet gesteld....

Van onze correspondent Hans Moleman

Ze worden als koningen rondgeleid, de mannen van de Soedanese regering. Wil meneer Hadibi misschien de nieuwe Chinese FN-6, die zeer betaalbare en draagbare raketwerper tegen helikopters en vliegtuigen, eens zelf proberen?

Dat wil de regeringsfunctionaris uit Khartoem wel. Hij neemt de raketbuis op de schouder en mikt. Het wapen is gekoppeld aan een simulator, op het tv-scherm is een vizier te zien dat een vliegtuigje volgt.

Vuur! Mis.

Hilariteit bij de Soedanese delegatie: die Hadibi moeten we maar niet naar het front sturen. Hij legt nog een keer aan. Alweer mis.

Maar meneer Hadibi laat zich niet kennen. Ontspannen begint hij een praatje. Aha, u kom uit Nederland? ‘Dan kent u Jan Pronk misschien wel. Die moesten we helaas het land uitzetten.’ Meneer Pronk was niet aardig geweest tegen het Soedanese leger, en dan krijg je dat.

Meer geweld voor je geld – het zou een treffende reclameleus kunnen zijn voor de zesde China International Aviation and Aerospace Exhibition. De beurs, die deze week in het zuidelijke Zhuhai wordt gehouden, laat zien dat China zich steeds verder ontwikkelt als producent van moderne wapens.

De Chinezen zijn een stuk goedkoper dan de concurrentie, of die nu uit Europa, de Verenigde Staten, Rusland of Brazilië komt. Reden waarom Chinees wapentuig steeds populairder wordt in de derde wereld, en dan vooral bij regimes die niet helemaal willen deugen. Want de Chinezen zeuren niet over lastige zaken als mensenrechten.

Zoals Soedan bijvoorbeeld. Olierijk land, verwikkeld in een bloedige burgeroorlog met rebellen in de westelijke regio Darfur, mikpunt van kritiek in de Verenigde Naties. Het kan echter een lange neus trekken tegen de rest van de wereld, want het heeft de steun van China. Dat is de hofleverancier van het Soedanese leger – en in ruil voor de olie houdt Peking Khartoem ook de hand boven het hoofd in de Veiligheidsraad.

Chinese staatswapenfabrieken leveren zo’n beetje de hele inventaris, van geweren tot vliegtuigen, en als het aan Peking ligt wordt de relatie alleen maar inniger. Vandaar dat de Soedanese delegatie op de wapenbeurs een VIP-behandeling krijgt. Aandachtig lopen ze langs de vele stands waar de lokale defensie-industrie haar jongste producten laat zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden