Wapenembargo Syrië verdeelt EU-top

De Europese leiders zijn verdeeld over de vraag of het Europese wapenembargo voor Syrië moet worden versoepeld om de rebellen in dat verscheurde land te helpen. De kwestie domineerde de tweede dag van de Europese top in Brussel.

Redactie
Syrische rebellen Beeld ANP
Syrische rebellenBeeld ANP

De staatshoofden en regeringsleiders besloten de discussie door te schuiven naar een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten eind volgende week in Dublin. Premier Mark Rutte, die vooralsnog geen aanleiding ziet het embargo te wijzigen, benadrukte dat Europa met één mond moet spreken in deze kwestie. Hij zei open te staan voor argumenten.

Rutte wees echter ook op het gevaar van een verdere uitbreiding van het conflict in het land zelf en in de regio. 'Er is niet één Syrische oppositie', aldus de premier. Daardoor bestaat ook het risico dat bewapende oppositiegroepen het tegen elkaar gaan opnemen.

Steun
Met name de Fransen en Britten vinden dat de opstandelingen meer Europese steun verdienen in hun strijd tegen het Syrische regime. Volgens hen gaat het om een ongelijke strijd, omdat Rusland de Syrische president Bashar al-Assad wel wapens levert. En ook Iran helpt de machthebbers.

De Franse president François Hollande zwengelde de kwestie aan. De Britse premier David Cameron steunde hem. Zij dreigden desnoods op eigen houtje wapens te gaan leveren.

Verzet hiertegen kwam er ook van onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij toonde zich bereid tot een discussie, maar zij waarschuwde eveneens voor een escalatie van het conflict. De Finse premier Jyrki Katainen vreest een splijting van de EU in deze kwestie. Net als Rutte benadrukte hij de noodzaak van één gemeenschappelijk buitenlandbeleid, ook wat betreft Syrië.

De tegenstanders wijzen erop dat nog maar onlangs is besloten het embargo met 3 maanden te verlengen. De regeling werd wel iets aangepast. Daardoor is de levering van niet-dodelijk defensief materiaal, zoals kogelwerende vesten, aan de rebellen mogelijk geworden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden