Wapenbezit

DE Tweede Kamer hervat morgen het debat over een voorstel dat de politie meer bevoegdheid geeft tot preventief fouilleren op wapens....

Twee jaar geleden werden in de Rotterdamse Millinxbuurt de grenzen verkend van de wettelijke mogelijkheden. Iedereen binnen de afgegrendelde wijk werd op wapens gefouilleerd. De rechter veroordeelde deze actie. Duidelijk werd dat de wet onvoldoende armslag biedt om wapencriminaliteit aan te pakken. Het CDA-Kamerlid Van de Camp maakte een initiatief-wetsvoorstel dat de politie toestaat personen, bagage en auto's te controleren als er een redelijk vermoeden is van vuurwapenbezit. Bovendien kan de burgemeester een 'veiligheidsrisicogebied' aanwijzen, waarbinnen op bevel van de officier van justitie elke aanwezige mag worden onderzocht op wapens. Deze bevoegdheid is in strijd met het elementaire beginsel dat ieder optreden van politie en justitie dient te worden voorafgegaan door een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit.

Minister Korthals van Justitie is voorstander van preventief fouilleren op wapens, maar heeft moeite met het wetsvoorstel van Van de Camp. De minister wil het fouilleren van willekeurige passanten - een zwaar dwangmiddel - afhankelijk maken van toestemming door de rechter-commissaris. Het is betreurenswaardig dat Van de Camp en een Kamermeerderheid deze waarborg onnodig vinden.

Wanneer inbreuk wordt gemaakt op rechten en vrijheden van burgers door het inzetten van ingrijpende strafvorderlijke middelen, dient een rechter vooraf te beoordelen of daarvoor voldoende redenen zijn. Dat is immers ook het geval bij de toepassing van talloze andere dwangmiddelen. Het voorstel van Van de Camp zou het wonderlijke gevolg hebben dat niet-verdachte burgers in geval van fouillering minder rechtsbescherming genieten dan echte verdachten hebben bij de toepassing van andere dwangmiddelen, zoals bijvoorbeeld bij huiszoeking, waar toestemming van de rechter-commissaris wél nodig is.

Het vuurwapenbezit is de laatste jaren sterk toegenomen met als gevolg meer geweld. Er is dan ook niets mis met uitbreiding van het wettelijk instrumentarium om deze vorm van criminaliteit krachtdadiger te kunnen bestrijden. Maar Kamerleden die zich geroepen voelen de veiligheid van burgers te vergroten door de overheid meer bevoegdheden te verlenen, dienen ook naar de keerzijde van de medaille te kijken. Daarin schiet de Tweede Kamer tekort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden