WAO

Met verbazing las ik de constatering in uw krant (7 februari) dat de SP in het WAO-debat een motie heeft ingediend die minister De Geus belet iets te doen dat hij niet van plan is....

Den Haag Agnes Kant is SP-Kamerlid

Als dat zo was, zou dat onzinnig zijn, maar was het maar waar! Wat de SP wil voorkomen is dat het beroepsrisico wordt geïntroduceerd in ons WAO-stelsel. Met beroeprisico wordt bedoeld dat er alleen nog een recht op WAO-uitkering is als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van het werk. Gelukkig wil de minister dit niet in hele WAO invoeren, voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten wordt dit wel bekeken.

De consequentie is bijvoorbeeld dat als je vanwege kanker gedeeltelijke arbeidsongeschikt raakt, je geen recht hebt op WAO. Minister De Geus weigerde in het debat introductie van het beroepsrisico voor gedeeltijke arbeidsongeschikheid uit te sluiten.

Ik neem mijn taak als volksvertegenwoordiger serieus, en in deze vertegenwoordig ik het belang van toekomstig gedeeltijk arbeidsongeschikten. Als de minister van Sociale Zaken niet kan garanderen dat er geen beroepsrisico komt in de WAO, moet de Tweede Kamer uitspreken dat zij deze garantie wel wil. En ik ben daarom heel benieuwd hoe er door de verschillende fracties vandaag wordt gestemd over deze motie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden