WAO-risico grootst bij industriële bedrijven

Werknemers van grote industriele bedrijven hebben een relatief groot risico arbeidsongeschikt te worden. Dit jaar domineert deze bedrijfstak de toptien van organisaties met het hoogste WAO-risico....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het risico voor werknemers om in de WAO terecht te komen, opgesteld door uitvoeringsorgaan UWV. Het gaat om de 3583 organisaties met meer dan 250 man in vaste dienst.

De organisaties op de lijst vertegenwoordigen minder dan 1 procent van het totaal aantal werkgevers in Nederland, maar hebben meer dan de helft van het aantal werknemers in dienst. Van de nieuwe WAO'ers in 2003 was 39 procent in dienst bij deze bedrijven.

Het gemiddelde risico voor werknemers om in de WAO terecht te komen daalde van 1,34 procent in 2002 tot 0,95 procent in 2003. Het risico is voor mannen groter dan voor vrouwen. In 2003 kwam 0,78 procent van de mannen in de WAO, van de vrouwelijke werkers 1,03 procent.

Van de organisaties die al met een relatief hoog risico kampen, is het risico in 2003 verder gestegen. Vier industriële bedrijven staan in de toptien. Daarnaast staan er vier uitzendbureaus in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden