WAO lijkt op Siberië voor polderdissident

Wordt al jarenlang tot ver buiten de grenzen van Nederland hoog opgegeven over ons wonderschone en efficiënte poldermodel waar arbeidsconflicten zoveel mogelijk worden beperkt, de salarissen binnen redelijke grenzen blijven en geweldige economische groei wordt geboekt, prof....

De hoogleraar van Belgische afkomst slaat juist aan op het hoge aantal mensen in de WAO als gevolg van werkstress. Hij verbaast zich erover dat Nederlanders een gering probleemoplossend vermogen hebben. Als er harde woorden vallen op een werkvloer is de Nederlandse oplossing een ziekmelding van de werknemer. En de baas durft daarna het conflict niet meer helder op tafel te leggen. Dus uiteindelijk resulteert een 'ziekmelding uit ruzie' in een werkelijk ziek zijn, is zijn stelling. Compernolle stelt in het gesprek met Medium dat Nederlanders weinig autoriteit verdragen, slecht tegen kritiek kunnen en de confrontatie niet aandurven. De ontsnappingspoort vormt de WAO. Maar dat werkt averechts voor alle betrokkenen én hun werkomgeving. De arbeidssituatie is voorgoed verziekt. Het doet hem denken aan een beproefde Sovjetmethode uit vroeger tijden: als dissidenten te dwars gingen liggen, werden ze geestesziek verklaard en naar Siberië verbannen. Compernolle zegt dat daarbij alleen het woord Siberië moet worden vervangen door 'WAO'.

Zijn oplossing voor deze Hollandse polderparadox is misschien ook wel Nederlands te noemen: er moet een nieuwe wet komen, naast de WAO, waarin een kader is vastgelegd voor arbeidsconflicten: de Wet op de Arbeidsconflicten (WAC). In het kader van deze wet kunnen personeelsleden bij een werkconflict zich in eerste instantie nog wel 'ziek' melden, maar vanaf de eerste dag komt een conflictbemiddelaar meekijken om (ook) naar een oplossing te zoeken. Het is zijn overtuiging dat langs deze weg wordt voorkomen dat werkruzies zodanig escaleren dat de WAO, het Nederlandse Siberië, als enige oplossing overblijft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden