'WAO-keuring moet bij uitkeringsbedrijf'

Vakbeweging en werkgevers hebben er gezamenlijk voor gepleit dat de WAO-keuring ook in de toekomst bij uitkeringsbedrijven plaatsvindt. Zij vinden bovendien dat een nationaal bestuur het geld ten behoeve van scholing van moeilijk plaatsbare werklozen moet verdelen....

Van onze verslaggever

De sociale partners stellen zich hiermee lijnrecht op tegenover kabinet en gemeenten. Het kabinet wil de WAO-keuring namelijk juist weghalen bij de uitkeringsbedrijven en onderbrengen in nieuwe Centra voor Werk en Inkomen (CWI). Een enkele keer zou de keuring zonodig bij het uitkeringsbedrijf kunnen plaatsvinden.

Volgens de sociale partners levert dat problemen op, omdat gegevens over de uitkeringsgerechtigde dan regelmatig moeten worden uitgewisseld. Dat leidt tot nieuwe bureaucratie, vrezen zij.

Wel zijn de sociale partners het met het kabinet eens dat de keuringsartsen in overheidsdienst moeten blijven. De Centra voor Werk en Inkomen bepalen ook hoe lang een keuringsarts bij een uitkeringsbedrijf wordt geplaatst. Het CWI controleert ook het werk van de keuringsartsen.

Vakbeweging en werkgevers stellen zich met name pal op tegenover de gemeenten die de dienst willen uitmaken in de 230 op te richten CWI's. De sociale partners zijn daar tegen. Zij willen voor alle CWI's een landelijk bestuur (het Landelijk Instituut Werk en Inkomen), dat wordt gevormd door vakbeweging, werkgevers en gemeenten.

Dit landelijk bestuur van de CWI's moet een budget van zevenhonderd miljoen gulden krijgen voor scholing en bemiddeling van moeilijk bemiddelbare werklozen. De sociale partners willen het geld verdelen aan de hand van scholingsplannen van CWI's.

De gemeenten willen het anders. Zij eisen dit budget op, tegelijk met de zeggenschap over de CWI's. Zij willen het geld verdelen aan de hand van het aantal moeilijk plaatsbare werkzoekenden per CWI.

Het kabinet is van plan deze maand een besluit nemen over de toekomstige uitvoering van de WW en de WAO. Met de brief proberen de sociale partners dit besluit te beïnvloeden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden