WAO geen verzekering tegen ziekte

Guido den Broeder had zestien jaar geleden nog een glansrijke carrière in het verschiet. Na zijn studie econometrie aan de universiteit van Rotterdam vond hij een baan als wetenschappelijk onderzoeker bij het Nederlands Economisch Instituut....

Niet lang daarna stelden artsen myalgische encephalomyelitis (ME) bij hem vast. ME is een aandoening die vooral het laatste decennium de kop op steekt. Ondanks veel onderzoek naar de ziekte is nog steeds niet bekend wat de echte oorzaak is. En erger: ME is erg lastig aan te tonen.

Zo ook bij Den Broeder. Door de aanhoudende klachten moest hij stoppen met werken. Hij is vaak niet langer dan tien uur per week in staat actief te zijn.

Maar Den Broeder heeft geen recht op WAO. De verzekeringsartsen van het UWV keurden hem niet af. 'Vreemd', volgens Den Broeder, want specialisten erkennen de ziekte wel bij de Rotterdammer. Diverse bloedtesten en een belastbaarheidsonderzoek wijzen ME aan.

Ook Den Broeders ziektekostenverzekeraar erkent de ziekte. Ze betalen zijn medicijnen en thuiszorg. Volgens de ME-patiënt trekken de keuringsartsen zich niets aan van de 'stapels medische rapporten' die hij heeft. 'Ze zetten je gelijk weg als simulant, zonder de rapporten ook maar een blik waardig te gunnen.'

De beoordeling van het UWV gebeurt door twee personen. Bij Den Broeder leidde dit tot de conclusie dat hij niet arbeidsongeschikt is en dus geen recht heeft op een WAO-uitkering.

Ondertussen leeft Den Broeder van zijn familie. Omdat hij een eigen huis heeft, heeft hij ook geen recht op bijstand. Hij zou zijn huis wel kunnen verkopen, maar moet dan tijdelijk een huis in de vrije sector huren tot zijn 'stapeltje geld' op is. Om vervolgens te verhuizen naar een huurhuis in de sociale sector.

Een woordvoerder van het UWV onderkent dat het goed mogelijk is dat mensen met dezelfde klachten toch verschillend beoordeeld worden. Ze wijst erop dat de WAO geen zekering voor ziekte is, maar een verzekering voor het wegvallen van inkomsten.

'Het hebben van een aandoening is niet zonder meer een garantie voor een uitkering.'

Den Broeder heeft nog één mogelijkheid; een gerechtelijke procedure. Maar dat kost tijd en geld. En dat laatste heeft hij niet meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden