WAO'ers relatief vaker allochtoon

In de WAO zitten relatief meer Turkse en Marokkaanse dan Nederlandse werknemers. Het aantal WAO'ers als percentage van de beroepsbevolking ligt bij Turken tweemaal, en bij Marokkanen anderhalf keer zo hoog als bij autochtonen....

Dat blijkt uit het rapport In de Fuik. Turken en Marokkanen in de WAO dat het Verwey-Jonker Instituut uitvoerde in opdracht van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Uit de resultaten blijkt dat het aantal WAO'ers onder Surinamers even hoog, en bij Antillianen beduidend lager ligt dan bij autochtonen.

Turken en Marokkanen zijn ook vaker volledig arbeidsongeschikt, en zij worden vaker om psychische redenen afgekeurd. Bovendien komen Turkse en Marokkaanse vrouwen verhoudingsgewijs vaak in de WAO. Turkse vrouwen zelfs driemaal zo vaak, Marokkaanse vrouwen anderhalf keer zo vaak als autochtone vrouwen, terwijl zij toch al een lage arbeidsparticipatie kennen.

Opvallend is tevens het aandeel jonge vrouwen in de WAO. Een op de zes Turkse, en een op de vier Marokkaanse vrouwen met een WAO-uitkering is jonger dan dertig jaar oud. Ze worden vaak om psychische redenen afgekeurd.

Desondanks benadrukken de onderzoekers dat de WAO geen 'allochtonenprobleem' is. Van de 925 duizend WAO'ers die Nederland eind 1999 telde, is 80 procent autochtoon. Het aantal niet-westerse allochtonen was destijds 67 duizend, ofwel 7 procent van het totaal.

De oververtegenwoordiging van Turkse en Marokkaanse WAO'ers zou te wijten zijn aan het gemid deld lagere opleidingsniveau, het zware werk en hun ziektebeleving.

Uitvoeringsinstellingen zouden Marokkaanse en Turkse WAO'ers vaak informeel afschrijven uit tijdgebrek. Alleen de eerste WAO-beoordeling wordt serieus genomen, zo blijkt uit het rapport. Werkgevers worden bovendien niet gecontroleerd op de verplichte inspanning om WAO-instroom tegen te gaan, , terwijl dit de meeste kans zou bieden om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden