WAO'ers onder 45 opnieuw gekeurd

Het kabinet wil dat alle WAO'ers van 45 jaar en jonger opnieuw gekeurd worden op hun arbeidsgeschiktheid. Worden ze goedgekeurd, dan kunnen ze ook werken, is de gedachte....

Van onze verslaggever

De Geus verklaarde in het tv-programma Buitenhof dat hij ondanks de forse bezuinigingen op de sociale zekerheid beschikbaar blijft als minister van Sociale Zaken.

Hij vergelijkt de sociale zekerheid met een zieke boom. Daarin moet volgens hem gesnoeid worden, opdat de boom volgend jaar weer zal bloeien.

De vakbeweging is furieus. CNV-voorzitter Terpstra noemt de WAO-maatregelen 'moreel verwerpelijk'. Ook FNV-collega De Waal is woedend over de ingreep. In de huidige arbeidsmarkt verwachten de bonden dat er voor de WAO'ers geen banen zullen zijn en hun de bijstand wacht.

Minister de Geus bezweert dat de herkeuringen zullen gebeuren met 'respect' voor de mensen. Ook legt hij uit dat nu de ziektewet een jaar langer betaald wordt door de werkgevers, de instroom in de WAO een jaar stil ligt. Dat geeft het kabinet lucht om goed na te denken over de herkeuringen. De Geus toonde zich trots over het niveau van bijstand dat Nederland heeft vergeleken met het buitenland.

Het Centraal Planbureau verwacht dat van de gekeurde WAO'ers 10 procent moet rekenen op beëindigen van de uitkering. Voor het kabinet levert dit in vier jaar tijd een besparing op van 140 miljoen euro. De eerste effecten hiervan zijn pas in 2004 te verwachten, omdat dan de keuringscapaciteit vrijkomt die nodig is voor de herkeuringen. Het CPB verwacht dat ongeveer vijfduizend WAO'ers de arbeidsmarkt op zullen moeten.

Het lot van de koppeling van uitkeringen en ambtenarensalarissen aan de marktlonen ligt volgens De Geus in handen van de sociale partners. Spreken ze een gematigde loonontwikkeling af, dan blijven de uitkeringen gekoppeld. Stijgen de lonen te hard, dan ontkoppelt het kabinet deze automatische verbinding.

CDA-fractievoorzitter Balkenende ziet het komende kabinet helemaal zitten. In een interview in De Telegraaf zegt de premier te verwachten dat deze coalitie acht jaar zal blijven zitten. Zelfs als CDA en VVD na volgende verkiezingen genoeg zetels halen, wil de CDA-voorman D66 er graag bij houden. Die partij heeft daar echter slechte ervaringen mee na deelname aan Paars II, waarin ze ook niet nodig was voor de zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden