WAO'er mag werken met uitkering

WAO'ers kunnen met behoud van hun uitkering gaan werken. Daarbovenop krijgen zij dan een bonus van 10 procent. Ook voor bedrijven wordt het hiermee aantrekkelijker arbeidsongeschikten in dienst te nemen....

Het kabinet zal een dezer dagen een besluit nemen over het plan, waarvan de hoofdlijnen woensdag uitlekten. Bijna op hetzelfde moment werd bekend dat Hoogervorsts eigen partij, de VVD, met oppositiepartij CDA overeenstemming heeft bereikt over een ander plan om de WAO aan te pakken. De VVD vindt de regeringspartners PvdA en D66 te laks op het gebied van de WAO, en verwacht daardoor ook weinig van de eigen bewindsman.

VVD-Kamerlid Wilders wilde gisteravond nog niets kwijt over het akkoord met het CDA, omdat dit nog aan beide fracties moet worden voorgelegd. Kern ervan zou zijn het terugdringen van het grote aantal jongeren dat in de WAO belandt, vooral wegens psychische problemen.

Het voorstel van staatssecretaris Hoogervorst om werken mogelijk te maken met behoud van uitkering, betekent dat arbeidsongeschikten aan de slag kunnen zonder dat zijzelf of hun bedrijf enig risico lopen. Werknemers kunnen altijd terugvallen op hun uitkering, terwijl ook het bedrijf rustig kan aanzien of zij het werk aankunnen.

Op het ogenblik krijgen werkgevers gedurende drie jaar een forse subsidie als zij een arbeidsongeschikte in dienst nemen. Ook hoeven ze bij ziekte niet zelf het loon door te betalen. Het nieuwe voorstel, dat nog nader uitgewerkt moet worden, gaat een stap verder en beperkt de risico's voor beide partijen tot een minimum.

De PvdA is enthousiast over het plan. 'Werkgever en werknemer krijgen hiermee in feite een verlengde proeftijd', zegt fractiespecialiste Smits. 'Het is een creatief en onorthodox idee.'

Hoogervorst komt ook met een reeks maatregelen om de drempel naar de WAO te verhogen. In het eerste ziektejaar moeten werknemer en werkgever meer doen om tot werkhervatting te komen. Verzaakt de werkgever of werknemer zijn plichten, dan volgen sancties.

Werkt de werknemer niet mee aan werkhervatting (bij zijn eigen baas of elders), dan kan de werkgever de loondoorbetaling staken. Doet de werkgever onvoldoende, dan wordt de WAO-keuring, die normaal na een jaar plaatsvindt, uitgesteld. De werkgever moet dan maximaal een halfjaar het loon blijven doorbetalen. Werknemer en werkgever kunnen ook vrijwillig om uitstel van de WAO-keuring vragen, als werkhervatting volgens hen in het verschiet ligt.

De VVD-bewindsman wil verder tientallen miljoenen guldens steken in sectoren als de gezondheidszorg, het onderwijs en de politie. Daar is het ziekteverzuim extreem hoog. Hoogervorst wil dat tegengaan door verbetering van de arbeidsomstandigheden en een intensieve begeleiding van zieke werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.