Wantrouwen kenmerkt relatie tussen Wilders en beveiliging

'Het is altijd moeilijk geweest met Wilders'

Het is niet de eerste keer dat er spanning is tussen PVV-leider Geert Wilders en diegenen die hem moeten beveiligen. Toch betrof het zelden zijn persoonlijke beveiligers, zoals nu wel het geval is. Wilders heeft een lange geschiedenis met de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB): al twaalf jaar heeft hij de zwaarste vorm van persoonsbeveiliging. De Volkskrant deed eerder onderzoek naar die periode, het contact tussen Wilders en de dienst en de politieke gevoeligheden. De belangrijkste conclusies samengevat.

PVV-leider Geert Wilders wordt omringd door beveiligers terwijl hij flyers uitdeelt tegen de komst van een asielzoekerscentrum, 7 november 2015. Beeld anp

1. Wantrouwen

Wilders wantrouwt de Dienst die zijn beveiliging doet, ook de mensen die verantwoordelijk zijn voor zijn veiligheid. Een oud-PVV-Kamerlid: 'Hij hield ons regelmatig voor dat zijn beveiligers mensen van de inlichtingendienst zijn. Dat ze elke dag een rapport maken over wat ze horen en zien. Hij wantrouwt ze, spreekt nooit over politiek in hun nabijheid.' Een voormalig beleidsmedewerker van de PVV onderschrijft dat. 'Wilders zwijgt tussen zijn beveiligers. In auto's en vliegtuigen ging hij vaak slapen.'

2. Alles is politiek

Wilders is dag en nacht met politiek bezig. Dat merken beleidsbepalers en inlichtingendiensten ook. Het levert ook botsingen op, bijvoorbeeld als Wilders het plan van moslimfundamentalisten op de Kaukasus om hem te doden publiek maakt. De informatie is vertrouwelijk met hem in de zogeheten 'commissie-Stiekem' gedeeld. Het openbaren van staatsgeheimen is strafbaar, er staat 10 jaar gevangenisstraf op. Sommige AIVD'ers en MIVD'ers zijn woest. De ministerraad spreekt over mogelijke stappen tegen Wilders maar laat het uiteindelijk rusten, vertelt een inlichtingenbron.

Bij de NCTV is men niet vergeten hoe Wilders politiek maakte van een gesprek dat hij had met twee medewerkers. Zij vertelden hem in 2007 over de ophef die was ontstaan in Arabische landen over Wilders' opmerkingen dat moslims in Nederland de helft uit de Koran zouden moeten scheuren als ze hier wilden blijven. In een mailtje bedankte Wilders hen na afloop, maar publiekelijk zei hij na het gesprek dat hij 'geïntimideerd' was door de NCTV. Hij suggereerde dat de NCTV hem de mond wilde snoeren. Het toont hoe gesprekken met hem over veiligheid, nog altijd, glad ijs zijn. Een veiligheidsbron: 'Ook nu zien we dat de dreiging toeneemt als hij voorstelt om Korans te verbieden en moskeeën te sluiten. Alleen passen we wel op om dat nog tegen hem te zeggen.

3. Ervaringsdeskundige

Na ruim twaalf jaar beveiliging is Wilders zelf ook een beveiligingsexpert geworden. Hij schroomt niet om zijn mening te geven of te eisen dat er andere beslissingen worden genomen. Bij de DBB is daar ook begrip voor. Een voormalig leidinggevende: 'Ik snapte dat wel. Als je 24 uur per dag wordt beveiligd, ontwikkel je ook een eigen visie. En hij was het ook weleens zat, dan liep-ie weg of nam een eigen route. Heel normaal.'

De PVV-leider bemoeit zich geregeld met de keuzen van zijn beveiligers. 'Dan vond hij bijvoorbeeld dat we een andere route hadden moeten nemen. Of belde hij op als er even geen beveiliger bij de deur van zijn kamer zat', zegt zijn contactpersoon bij de NCTV. Voormalig plaatsvervangend coördinator Bewaking en Beveiliging Gert van Beek: 'Het is altijd moeilijk geweest met Wilders. Het kwam voor dat een regiokorps eigen maatregelen trof en een helikopter liet meecirkelen. Daar was-ie dan pissed over.'

Lees verder

Vijf vragen over het lek bij beveiligingsteam Wilders

Faris K., een medewerker van de De Dienst Bewaken & Beveiligen betrokken bij de beveiliging van Geert Wilders, wordt beschuldigd van het verkopen van vertrouwelijke informatie. Hoe gaat het nu verder?

Wilders staakt campagne op straat

Geert Wilders 'neemt het zekere voor het onzekere' en stopt voorlopig met alle campagneactiviteiten in de buitenlucht. Dat heeft de PVV-leider donderdag bekendgemaakt naar aanleiding van het mogelijke lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die verantwoordelijk is voor zijn beveiliging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.