Wantrouwen groeit rond Sotsji-delegatie

Voor de Russen zijn de Winterspelen op voorhand een eclatant succes. In Den Haag klinkt steeds luider kritiek op de statuur van de Nederlandse delegatie.

DEN HAAG - Een fors deel van de oppositie wil opheldering van premier Mark Rutte over de hoge delegatie die in februari naar de Olympische Spelen in Rusland afreist. Ondertussen studeert het kabinet op manieren om de mensenrechtensituatie bij de Russen aan te kaarten. Minister Edith Schippers (Sport) zal in Sotsji elk geval 'actief participeren' in een symposium waar homorechten worden besproken.


Voor het zover is, willen Tweede Kamerleden van CDA, D66, ChristenUnie en de SGP weten of Nederland aan de Russen heeft beloofd om met een hoge delegatie - het koningspaar, de premier en de minister van Sport - naar Sotsji te komen, zodat de destijds gevangen Greenpeace-activisten snel vrij zouden komen. Volgens NRC Handelsblad heeft Rutte in oktober aan president Vladimir Poetin toegezegd een hoge delegatie te sturen, in een poging de Russische president mild te stemmen. Uiteindelijk keerden de activisten nog voor Oudjaar huiswaarts.


'We willen graag opheldering van de minister-president of er inderdaad sprake is van een geheime deal en of er in internationaal verband nog meer toegezegd is', aldus het CDA- Kamerlid Hanke Bruins Slot. D66 wil al langer duidelijkheid over de noodzaak van een hoge delegatie.


'Obama, Merkel, Hollande en Cameron gaan niet. Nederland kiest ervoor om internationaal uit de pas te lopen', zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 'Aan boord van het Greenpeace-schip waren ook Amerikanen, Fransen en Britten. Zij gaan nog steeds niet op hoog niveau.'


De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en woordvoerders van ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Schippers (Sport) ontkennen stellig dat een zware delegatie als wisselgeld is gebruikt. Ook woordvoerders van regeringspartijen PvdA en VVD zeggen van niets te weten.


Ondertussen is nog onduidelijk wat de Nederlandse delegatie precies gaat doen in Sotsji. Enkele sportwedstrijden staan op het programma, maar gesprekken met mensenrechtenverdedigers zijn nog niet ingepland. De Kamer wil vooral dat zorgen over de houding van de Russische overheid jegens homoseksuelen worden besproken. Volgens Rutte zijn hierover al veel contacten met Russische organisaties. Juist door naar Sotsji te gaan kunnen zorgen nogmaals aan de orde worden gesteld, vindt de premier. De RVD wil niet zeggen of een ontmoeting tussen de Koning en de premier enerzijds en Russische mensenrechtenverdedigers anderzijds tot de mogelijkheden behoort.


Minister Schippers van Sport maakte maandagavond bekend dat zij in Sotsji expliciet in gesprek gaat met mensenrechtenvertegenwoordigers, onder meer tijdens een symposium. In oktober sprak zij zich samen met 19 Europese sportministers al uit tegen discriminatie van homoseksuelen in Rusland. Schippers bezoekt de Winterspelen van 17 tot 20 februari en bezoekt dan ook de 5 kilometer schaatswedstrijd voor vrouwen. Daaraan doet de openlijk biseksuele Ireen Wüst mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden