Wantoestanden in Amsterdamse zorginstellingen

Voor verslaafde psychiatrische patiënten is de situatie in sociale pensions en internaten een 'hel op aarde'. In de instellingen zijn de kamers te klein en zijn onvoldoende voorzieningen....

Er heerst een 'wantoestand' in enkele Amsterdamse sociale pensions en internaten, waar zwaar verslaafde psychiatrische patiënten wonen. De situatie is 'precair'. De huisvesting is zwaar onder de maat. Te kleine kamers, onvoldoende sanitaire voorzieningen en een zeer slecht algemeen onderhoudsniveau.

Dat schrijft de stichting voor maatschappelijke opvang HVO-Querido aan het Amsterdamse gemeentebestuur. Ook wethouder G. Dales van financiën zegt 'erg geschrokken' te zijn. 'Een hel op aarde', noemt hij sociaal pension Straetenburgh dat hij onlangs bezocht. Wethouder B. Irik van Zorg spreekt van een 'wantoestand'.

De stichting HVO-Querido zegt vijf miljoen structureel nodig te hebben en vijf miljoen gulden voor het oplossen van acute problemen. 'We kunnen zo echt niet doorgaan', zegt algemeen-directeur J. Fransman. Binnenkort heeft de stichting een gesprek met de gemeente.

Het tekort aan geld en personeel leidt in de praktijk geregeld tot onwenselijke situaties in de diverse zorginstellingen. Zo is er in het internaat De Veste een bezetting van twee personeelsleden op 105 bewoners. Ook is slechts een werknemer in nachtdiensten beschikbaar voor een groep van 24 (hard)drugsverslaafden. De veiligheid van de werknemers komt hierdoor ernstigin het gedrang, schrijft de stichting.

In de internaten Walenburg en De Veste wonen ruim 160 mensen. Voor hen zijn er 'volstrekt te weinig personeelsleden' om voldoende zorg te kunnen bieden. 'Twee medewerkers op de 105 bewoners kunnen nooit meer dan het karakter van ''pappen en nathouden'' hebben', staat in de notitie.

De stichting is de afgelopen jaren de 'explosie' van het aantal psychiatrische patiënten blijven opnemen, zonder de bijbehorende middelen erbij te krijgen. Volgens algemeen-directeur Fransman is het werk veel zwaarder geworden door de complexere problemen van de patiënten.

De landelijke koepel Federatie Opvang heeft er onlangs bij minister Borst van VWS op aangedrongen om ruim 100 miljoen gulden extra voor de maatschappelijke opvang te realiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden