WANT ANDERS ZAL PAUL ACKET DE ZAAL WEL EVEN VERTELLEN WAAR DE STONES UITHANGEN

'Op verzoek van de inmiddels beroemd geworden Beatles kwamen de Stones naar Liverpool, waar ze optraden in het beat Mekka, the Cavern Club....

ADRIAAN DE BOER

Zo lichtte het programmaboekje van impresario Paul Acket de achtergronden toe van de vrij onbekende 'lelijkste groep ter wereld', die op zaterdag 8 augustus 1964 voor de tweede keer voet op het continent zette. Na het live optreden dat The Rolling Stones voor de Zwitserse tv in Montreux hadden verzorgd, kreeg Den Haag de primeur van een zaaloptreden in het statige Kurhaus. Aanleiding om ze te contracteren was de hitnotering van hun single It's All Over Now. Het concert ontaardde, zoals vorig jaar bij de dertigste verjaardag van het evenement in de media nog uitvoerig werd gememoreerd, in een chaos die zijn weerga niet kende. Een onbeheersbare kettingreactie (amateuristische organisatie, rellerige sfeer, lang voorprogramma, mepgrage agenten) resulteerde in het vernielen van de inventaris van een keurige Nederlandse concertzaal.

In 'Van mijn leven niet meer' - The Rolling Stones in Nederland 1964-1994 (het citaat is van Paul Acket na afloop van dat eerste korte Stones-optreden) geeft René Spork een overzicht van de concerten die de groep hier de afgelopen drie decennia heeft gegeven (Scriptum Books; ¿ 29,50). Dat Nederland volgens hem 'een streepje voor heeft' (buiten Engeland gaf de groep nergens zo vaak acte de présence), onderstrepen hun jongste activiteiten in Paradiso.

Acket was zakenman genoeg om zijn verzuchting ook snel weer te vergeten. Op 19 april 1965 contracteerde hij de inmiddels beroemd geworden groep voor een concert op een minder kwetsbare locatie: de veilinghallen in Blokker. Het management van de Stones zegde op het laatste moment af: de groep ging naar Scandinavië. Hun tweede optreden in Nederland zou plaatsvinden in de Brabanthallen in Den Bosch, op 26 maart 1966, met in het voorprogramma onder meer The Outsiders en als gastheer Jan van Veen. Het podium is 2,5 meter hoog, dranghekken en een knokploeg van veertig man moeten ongeregeldheden voorkomen.

Dan eist Stones-manager Allen Klein van Acket opeens tien mille meer dan de overeengekomen gage van 35 duizend gulden. Acket reageert met het dreigement dat als de groep niet komt opdagen, hij de zaal wel even zal uitleggen waar de heren te vinden zijn. Klein haalt bakzeil, maar het optreden van de dronken Stones valt tegen: er wordt slordig en ongeïnspireerd gemusiceerd.

Op 15 april 1967 zijn ze terug in Den Haag, ditmaal in de Houtrusthallen. Ze revancheren zich voor Den Bosch, de negenduizend fans zijn tevreden, maar een kleine groep trekt 's nachts 'een spoor van vernieling door de binnenstad en Scheveningen'. Daarna komen de Stones, met eerst Mick Taylor en later Ron Wood als vervanger voor de uit de groep gestapte en kort daarna overleden Brian Jones, met grotere tussenpozen naar Nederland, niet alleen voor concerten, ook voor zaken en plaatopnamen: Amsterdam (RAI, oktober 1970), tweemaal Rotterdam (1973, 1975), Den Haag (1976), Geleen en Den Haag (1976), Rotterdam en Den Haag ((1982), Amsterdam, Hilversum en - hun laatste grote concert - opnieuw Rotterdam (de Kuip, mei 1990). Over zes weken zijn ze hier weer: in Nijmegen en Landgraaf.

Adriaan de Boer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden