Wanneer moet het knipperlicht aan?

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: CBR.

Beeld anp

De nogal massieve SUV schuin voor me zet, vlak voor ik hem inhaal, zijn knipperlicht aan. En ik weet niet of hij aangeeft dat hij wíl gaan of dat hij gaat. Bij vrachtwagens weet ik het wel. Dat heeft mijn rij-instructeur me destijds goed ingepeperd: 'Als vrachtwagens aangeven dat ze gaan, dan gaan ze ook. Direct. Dus dan moet je wegwezen.' Maar deze SUV valt - nog net - in de categorie personenwagen. Ik passeer hem met ingehouden adem en direct achter mij verwisselt hij van rijstrook.

Bij het invoegen je knipperlicht aanzetten, doe je dat nou om aan te geven dat je van rijbaan wilt wisselen of dat je gáát? Ik naar de site van het CBR. Allerlei informatie over hoe de procedure gaat om je rijbewijs te halen, maar niks over de inhoud. Geen overzicht van verkeersregels. Ook op het YouTube-kanaal van het CBR alleen maar proces: 'Zo Gaat Het Bij Het Taxi Examen.' 'Zo Gaat Het Nieuwe Theorie-examen.'

Ja, ik kan natuurlijk zo'n boekje van de ANWB bestellen à 17,50, maar ik wil geen examen doen, ik wil gewoon even één verkeersregel opzoeken. Dus google ik op: 'Wanneer moet je je knipperlicht aanzetten'. En krijg hits van onlinetheorieles.nl (ziet er uit of het tien jaar geleden in elkaar geklust is door iemands neefje), gratisrijbewijsonline.nl (geen heel vertrouwenwekkende naam) en dan nog een blog van verzekeraar Allsecur. Die is nog het helderst van de drie, maar het is wel een toevalstreffer, over alle andere verkeersregels vind je er niet zoveel.

Het CBR toetst of mensen de verkeersregels kennen en toepassen. Maar dat doen ze neem ik aan met het doel om de rijvaardigheid zo groot mogelijk te krijgen. Als het CBR op haar site verkeersregels zou uitleggen, kun je nog eens iets opzoeken als je onzeker bent, of jezelf 'bijscholen' als de verkeersregels veranderen. Omdat het op de site van het CBR staat, weet je zeker dat het klopt en als bonus kan het CBR dan uit het sitebezoek afleiden welke regels mensen lastig vinden of waar mensen slecht van op de hoogte zijn.

Maar goed, op de snelweg zet je je knipperlicht dus aan vlak voor je van rijbaan verandert. Alleen bij extreme drukte en filerijden mag je de richtingaanwijzer 'dwingend' gebruiken om een plekje te claimen. Tenminste, dat denk ik dus, ik heb het ook maar van een blog van een verzekeraar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden