AnalyseTestplicht

Wanneer kunnen Nederlanders reizen zonder test?

De testplicht voor Nederlandse vakantiegangers vervalt mogelijk binnenkort. Maar op dit moment zijn de besmettingscijfers in ons land nog te hoog. Voor veel Europese landen geldt Nederland nog altijd als risicogebied.

Serena Frijters
Vakantiegangers passeren de Nederlands-Duitse grens tussen het Overijsselse De Lutte en het Duitse Bad Bentheim. Beeld ANP
Vakantiegangers passeren de Nederlands-Duitse grens tussen het Overijsselse De Lutte en het Duitse Bad Bentheim.Beeld ANP

Nederland is nu nog rood op de kaarten van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC. Deze kaarten dienen als leidraad voor reisadviezen in de EU. Een land kleurt groen als gedurende 2 weken minder dan 50 besmettingen per 100 duizend inwoners worden gemeld, omgerekend 25 per week. Nederland telde de afgelopen week 35 positieve testen per 100 duizend inwoners, en met de week daarvoor erbij komt deze waarde voor 14 dagen op bijna 90 meldingen. Dit is dus nog ruim boven de ECDC-grens voor een lager risiconiveau. Ook is nog een relatief groot deel van de testen positief, 4,5 procent. Dit is boven de grenswaarde van 4 procent. Hierdoor blijft Nederland hoogstwaarschijnlijk de komende week ook nog rood. Mocht dit percentage toch onder de 4 dalen, dan komt oranje in zicht. Voor groen moet het aantal besmettingsmeldingen nog verder naar beneden.

De Europese Commissie wil het vrij verkeer van personen zo min mogelijk hinderen en acht testen niet nodig voor reizigers uit groene landen zoals Finland en Duitsland. In EU-verband is afgesproken om bij het vaststellen van de inreisregels op twee belangrijke getallen te letten: het aantal gemelde besmettingen en het percentage positieve testen. Voor beide zit Nederland dus nu nog te hoog, in tegenstelling tot de meeste andere EU-landen. Grote delen van Midden-Europa kleuren groen, de meeste West-Europese landen zijn oranje. Nederland is geheel rood, net als delen van Spanje en Zweden. Elke dinsdag beoordeelt ECDC de cijfers, om dan op donderdag de kleurcodes bekend te maken.

Als de huidige daling doorzet, is de kans groot dat Nederland eind volgende week tot veilig gebied wordt verklaard. Dat zou betekenen dat voor veel Europese landen geen test, vaccinatiebewijs of quarantaine meer nodig is. Voor Duitsland gelden Groningen, Friesland en Zeeland nu al niet meer als risicogebied. Inwoners van die provincies kunnen zonder testuitslag naar Duitsland reizen.

Risicogebieden volgens ECDC Beeld ECDC
Risicogebieden volgens ECDCBeeld ECDC

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden