Wanneer krijgt u AOW? Bekijk hier wat het pensioenakkoord voor u persoonlijk betekent

De pensioenen zijn sinds 2013 op drift geraakt. Deze week werd alles opnieuw anders door het pensioenakkoord. Wat betekent dit voor u?

Gijs Herderscheê
Bezoekers van de 50+ Beurs in Utrecht. Beeld Marcel van den Bergh
Bezoekers van de 50+ Beurs in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh

Ooit waren er zekerheden in het leven. Als je 65 werd, ging je met pensioen. Dan kreeg je AOW en, als je ervoor gespaard had, pensioen. In 2013 sneuvelde die zekerheid. Toen kreeg je een maand na je 65ste verjaardag AOW. Sindsdien is de pensioenleeftijd op drift geraakt. Alleen degenen die bijna zover zijn, weten waar ze aan toe zijn. Sindsdien vragen jongeren en middelbaren zich af: is er nog pensioen voor mij en wanneer dan wel?

Deze week werd alles weer anders door het pensioenakkoord. Het kabinet heeft de vakbeweging en de werkgevers beloofd dat de AOW-leeftijd minder snel omhoog gaat. Maar wat betekent dat voor u? Wanneer krijgt u AOW? Dat kunt u hieronder opzoeken.

Het blijven wel ramingen, want als de levensverwachting van 65-plussers plots hard omhoog gaat, dan wordt alles anders.

Met de kennis van nu heeft het ministerie van Sociale Zaken deze AOW-lijst opgesteld. Eindelijk duidelijkheid en een beetje houvast.

null Beeld
null Beeld

Lees meer over het pensioenakkoord

‘Het goede pensioen voor iedereen komt er niet’, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. ‘Het moet evenwichtig zijn voor alle generaties. Daar gaan we scherp op letten’, zegt minister Koolmees. Lees het dubbelinterview.

Hoe zit de nieuwe pensioendeal in elkaar, en hoe gaat deze uitpakken voor de verschillende generaties? Lees hier de Volkskrant-analyse: de 60-plusser profiteert, de pijn zit bij de rest.

Het laatste woord is nu aan de 1 miljoen FNV-leden. Boze reacties sijpelen binnen als het FNV-parlement dinsdagavond uitleg krijgt van het bestuur over het pensioenakkoord. ‘Stem dit weg, Annemarie! Mijn hele groep is woest!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden