Column

Wanneer kopen ze Johan Derksen een keer weg?

Laat je niet gek maken door het grote oliegeld, zeker de wetenschap niet.

Peter de Waard vraagt zich af wanneer Johan Derksen een keer wordt weggekocht door het grote oliegeld. Beeld null
Peter de Waard vraagt zich af wanneer Johan Derksen een keer wordt weggekocht door het grote oliegeld.

Als ex-bondscoach Bert van Marwijk in ruil voor veel oliedollars zijn voetbalintelligentie ter beschikking stelt aan een Arabisch land, luidt niemand de noodklok over een brain-drain. Hoogstens wordt hem kwalijk genomen dat hij in de jacht op het grote geld verhuist naar een land waar mensen nog publiekelijk worden onthoofd.

Nu het wetenschappelijk supertalent Maaike Kroon besluit om in Abu Dhabi (waar men het volgens Amnesty ook niet al te nauw neemt met de mensenrechten) aan een olie-universiteit met onbeperkte middelen onderzoek te gaan doen, is er paniek in de wetenschappelijke wereld.

Rector Frank Baaijens van de TU in Eindhoven maakt zich grote zorgen. 'We blijken maar beperkt in staat toptalenten duurzaam aan ons te verbinden', zei hij in deze krant. De KNAW kent nog vijf bollebozen die een transfer overwegen, hoewel er geen namen of rugnummers worden gegeven.

Baaijens zou misschien even een telefoontje kunnen wagen naar de plaatselijke voetbalclub, waar ze al jaren hun talenten zien verkassen naar landen waar nu eenmaal meer geld beschikbaar is voor topsalarissen. Net als Kroon roepen voetballers als Memphis Depay dat ze niet voor het grote geld gaan maar voor hogere ambities - of dat er een ideaal mee is gemoeid.

En PSV is niet de enige die de dupe is van de feet drain. Als Ajax al zijn talent had kunnen behouden, zouden er vermoedelijk meer bekers met grote oren in de prijzenkast staan dan bij Real en Barcelona samen.

De Nederlandse Eredivisie is met recht een mickeymousecompetitie met af en toe een uitschieter. Maar dat geldt niet meteen voor de academische wereld. Het World Economic Forum meldde dinsdag dat Nederland is gestegen van de achtste naar de vijfde plek op de ranglijst van meest concurrerende economieën. De Verenigde Arabische Emiraten (dus Abu Dhabi en beetje Dubai) met zijn ongekend flexibele, zeg maar asociale arbeidsmarkt is gezakt naar de 17de plek. Reden is onder meer de lagere kwaliteit van hoger onderwijs en training. Gemeten naar de kwaliteit van wetenschappelijke onderzoeksinstituten staat Nederland zesde, en de Emiraten 30ste. Nederlandse bedrijven dragen ook meer bij aan research dan die in de Emiraten. Alleen is de beschikbaarheid van onderzoekers in de Emiraten groter dan in Nederland. De woestijnstaatjes staan zevende (opvallend: Griekenland is zesde) en Nederland 22ste.

Met voetbal heeft Nederland afgeleerd te klagen over het vertrek van spelers. In de wetenschappelijke wereld begint het nu, ofschoon er niet zoveel te klagen is, omdat het hier nog niet zo beroerd gaat als de TUe nu stelt. En als dat straks wel het geval, is moet niemand in den Haag zich daar veel van aantrekken.

De wereld is een dorp. Helaas koopt niemand in het buitenland Johan Derksen en Peter R. de Vries een keer weg.

Daarvoor betalen de televisie-omroepen nog te goed.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden