Wanneer komt het kabinet met maatregelen?

Het is duidelijk; het kabinet moet aan de slag. In 2012 wordt de 'signaalmarge' uit het regeerakkoord overschreden, zo bleek uit de jongste cijfers van het Centraal Planbureau. Dat houdt in: het begrotingstekort is volgend jaar 4,1 procent, meer dan een procent groter dan het percentage (2,7 procent) waar het kabinet-Rutte bij de start vanuit ging.

Premier Mark Rutte Beeld ap

Maar verwacht niet dat het kabinet vandaag al een blik maatregelen bekend zal maken. Dat gebeurt op z'n vroegst in februari. Dan komt het CPB wederom met nieuwe cijfers, maar dan ook over de jaren na 2012. Dat is voor het kabinet van belang, omdat dan dus ook de langetermijnplanning duidelijker is.

Recessie
Ook is nog niet duidelijk wat voor maatregelen het kabinet gaat nemen. Bezuinigen terwijl de economie in een recessie verkeert, is niet goed voor de groei. Op korte termijn zorgt dat er zelfs voor dat deze wordt vertraagd, waarschuwde directeur Coen Teulings van het CPB vandaag.

Beter zou zijn, volgens Teulings, om structurele maatregelen te nemen. Het verhogen van de AOW-leeftijd noemde hij specifiek als een goed voorbeeld. Dat stimuleert de economische groei, en het beperkt de overheidsuitgaven. Wanneer het kabinet daarmee zou moeten gaan beginnen, wilde hij niet zeggen, maar de huidige plannen (in 2020 naar 66, in 2025 naar 67) noemde hij veel te laat.

Verhagen
Op dat soort maatregelen wil het kabinet nog niet vooruitlopen. Vicepremier Maxime Verhagen zei vandaag dat 'we allemaal iets van de de verslechterende economie gaan merken'. Volgens hem is de 'noodzaak van de versterking van de economie groter dan ooit'.

En ook de VVD speelde de bal door naar volgend jaar. Kamerlid Mark Harbers: 'We hebben in de coalitie hele goede afspraken. Dat betekent dat je niet op ieder moment acuut in de stress moet schieten. Dat geeft rust in de economie. In het voorjaar zijn er nieuwe ramingen en dat is het moment om de balans op te maken. Als de cijfers dan zijn zoals nu, zal er ongetwijfeld ingegrepen moeten worden. Maar dat bepalen we pas in het voorjaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden